01 ožujka 2012

666 banana

tekst je inspirisan izjavom novinarke RTS-a koja je pre par godina napravila reportažu sa Državnog Prvenstva u (kako je rekla) "monti-bajku", i objasnila kako je ovo "jedan od najtežih sportova, gde se za sat vremena potroši energije sadržane u 66 banana!" :-)

izvor - Wikipedia
prosečna banana bez kore je teška 125 grama,
a energetska vrednost joj je 1.25 x 89 kcal = 111 kcal

"čoveče, kažu da pre maratona treba sve ovo da pojedemo za doručak..."

uzeću primer koji je istovremeno najjednostavniji i najprecizniji (ta dva su obrnuto proporcionalni pa je idelano naći neki zlatan presek) a to je trčanje. prema formuli po kojoj se utrošena količina energije na trčanju dobija množenjem težine subjekta (u kg) i pređene daljine (u km), npr lako izračunamo da prosečan jogger od 70kg za pretrčanih 8km potroši 560 kcal što je više-manje jedna čokolada, odnosno 5 banana. i za to mu je potrebno recimo 40 minuta, pa tako dođemo do neke prve ideje koliko banana se "potroši" za sat vremena aktivnosti. e sad, bolji trkači imaju veći "maksimalni utrošak kiseonika" (čitaj "energije") pa će tako najbrži svetski trkači za sat vremena pretrčati 21km, a ako znamo da oni retko prelaze težinu od 60kg doći ćemo do brojke od 1260 kcal za sat vremena, što bi bilo nekih 11 banana. obzirom da se tako dugačka aktivnost ne može obaviti "jače" (svako ubrzanje u jednom trenutku, donese neminovno, i fiziološki vrlo precizno objašnjeno, usporavanje u sledećem trenutku), to bi otprilike bio neki maksimum. čak štaviše, vrhunski trkači imaju ekonomičniji stil trčanja od početnika, a početna približna formula ima i taj detalj, "sve to što smo izračunali, pa puta koeficijenat ekonomičnosti".

obzirom da mi sportska fiziologija nije struka, mogu samo da pretpostavim da taj koeficijent ne može promeniti ukupnu računicu za više od +/- par procenata, pa tako dođemo do neke vrednosti od 1200 kcal na sat vremena za kenijce.

na primer Lola nije nikada pretrčala više od 12 km za sat vremena, i uz njenih tadašnjih 55 kg dobijemo samo 660 kcal za sat trčanja, što nije ništa manji "napor" nego kod onog kenijca. da se razumemo, oboje su trčali najjače što su mogli tih sat vremena, i to važi za svakog ko se maksimalno napregao u odnosu na trajanje aktivnosti. obzirom na Lolin krajnje ne-ekonomičan stil trčanja sa previše otskakanja u vis i preteranim uvijanjem gornjeg dela tela, ona možda potroši i koju kaloriju više od dobijene jednačinom, baš zbog te NEekonomičnosti trčanja i korekcije u toj približnoj računici, dakle obrnuto od profesionalnog trkača. no i ta mala korekcija (od koji procentić na gore) je ne odmakne ništa bitno od onih 5 banana koje je potrošila za svojih sat vremena krvničke jurnjave.

treba imati u vidu da je prosečan puls u tih sat vremena praktično nepromenljiv za svakoga, i svako ima neki svoj "plafon" (pošto ću ovo staviti na FB, koristim izraze koje mogu da shvate i ne-sportisti) koji nije moguće nekakvim trikovima povisiti. eksperimenti tipa "a da trčim sa dva tega u šakama, i da svo vreme mlataram rukama levo-desno?" bi usporili trčanje a napregli neke druge mišiće i kako god okreneš dobila bi se neka slična vrednost utroška na sat vremena.

poznato je da je prosečan puls na trčanju malo viši nego na bicikli, a ovaj je pak malo viši nego na plivanju, a sportska fiziologija je takođe precizno objasnila i zašto je to tako.

dakle, obrni okreni, tuce banana je nekakav maksimum, i ne bi bilo realno pokušavati "sagoreti" više za sat vremena. nemam pojma otkud onoj novinarki koja je pre par godina pravila reportažu sa Prvenstva u MTB, ili kako ona reče "u monti-bajku", taj podatak da se tako može potrošiti 66 banana za sat vremena, no to bi zaista bilo previše. ako jedna banana s korom ima 200g, 66 komada bi bilo 13.2 kg, i za recimo 115 takmičara bi trebalo kupiti - TONU I PO BANANA. sačuvaj me bože, na šta bi Avala ličila nakon te trke, kada se svi ti ljudi "isprazne" po okolnom žbunju :-)

Nema komentara:

Objavi komentar