četvrtak, 22. lipnja 2017.

mogućnosti

Pročitao sam i priču planinarke koju je ujeo poskok, i tekst koji je napisala GSS. Ta dva teksta zajedno čine jednu celinu, a samo kad sagledaš celinu možeš da proceniš gde se jedan deo priče nalazi u odnosu na drugi. Neki su to znali i ranije, a ostali su tek tada shvatili, da između onoga koliko se ne čuvaš i onoga koliko si se sačuvao značajan faktor igra sreća, koja te uglavnom uljuljka u umišljanju da se ne moraš baš preterano čuvati, a onda joj dune da te opomene. 

Svako od nas je nešto izvrnuo, odrao, slomio, čak i oni koji su pomno pazili na svaki svoj korak. Niko nije pošao u avanturu sa namerom da pogine. Ipak, kristalno je jasno odakle je sve počelo. Treba znati gde si pošao. Na trening ili u avanturu. Ako pođeš na trčanje pa završiš viseći na litici, prekasno je da se pitaš zašto nisi poneo užad i klinove. 

Išao sam ihaj puta tako na lutanje, okomito kroz šumu, krčio prolazak pa shvatio da moram nazad, uzduž kroz reku jer su strme obale, puzio po grebenima postrance, visilo mi je dupe 250m vertikalno iznad železničke pruge a stene su mi se krunile pod prstima. Nikad nisam rekao da mi je tog dana bio Važan Trening u planu. 

Važan trening nema smisla upropastiti ludorijama, ako ti je zaista važan. Kad želiš da proluftiraš guzicu, svejedno da li na planinarenju raftingu ili paraglajdingu, nemoj to kombinovati sa treningom trčanja, iz prostog razloga što oprema nije kompatibilna. Planinarenje i trčanje, može. Razlika je samo u štapovima eventualno. Sve gde nema staze, sve zapušteno i divlje, kanjoni prašume i korov do ušiju, strmi sipari, ponori, spilje, nisam baš siguran da iko razuman misli da je to teren za trčanje. 

Čak i na običnom pešačenju sa psima, kad upadnemo na stazu koja je "prošle godine tu bila" i upletemo se u trnje i korov, okrenemo nazad. Nema tu ponosa inata drčnosti i kurčenja. Naći ćemo neku drugu stazu. Jer moja priča nije ni prva ni druga od ove dve, skroz je treća. Evo zašto. Možda sam ja nedovoljno razmažen, jer tuda gde uglavnom tumaram (klisura reke Gradac) uopšte nemam domet mobilnih mreža. Ne mogu samo tako da se sa otvorenim prelomom izvalim u nekoj rupčagi, pozovem Hitnu i nastavim da opaljujem selfije. Nikada nisam imao tu kako-ćemo-lako-ćemo sigurnost neodgovornog avanturiste. Danas ljudi nose telefon umesto prve pomoći. Brigo moja pređi na drugoga. A većina tih briga može da se izbegne pravilnim planiranjem svojih aktivnosti. 

Pre desetak dana sam krenuo iz Brzeća na vrh Kopaonika potpuno nepoznatim stazama. Imao sam ukucanu rutu ali nisam znao da li je i koliko sve to prohodno. Imam dobar osećaj za snalaženje u prostoru ali ipak... Rekao sam Loli - ako mi se učini da nešto previše lutam, da mi nešto nije jasno, da negde ne može da se prođe a kao bi trebalo, vratiću se u Brzeće, i okolo asfaltom, jbg ima 17km do vrha, neću crći. A ti se sunčaj gore i čekaj. Sve je bolje nego da ostanem u nekoj šumi i motkom sebi krčim prolazak kao Tarzan. 

Srećom sve je bilo prohodno, više nego jasno i očigledno. Nikada nisam bio na tom delu planine, ski staze su bile puste, nisam sreo živu dušu ni na 2 ni na 4 noge. U svakom trenutku sam video po metar levo i desno tla po kojem gazim, i 20 metara ispred. Nikakve zmije lisice bakrači. Ne trči se svakog dana vertikalni kilometar, to su dani koje ne smeš da usereš. 

Na par mesta nizbrdo po džombama i 25% nagibu, strčkao sam primetno opreznije nego što sam navikao. Nije strašna razlika u brzini između 12 i 10 km/h, ali je ogromna razlika u osećaju kad je sve (i kad nije) pod stoprocentnom kontrolom. Odradio, završio, umoran i zadovoljan. Ponosan čak. Jer sam sve savršeno pripremio, organizovao, imao sam i rezervni plan, krenuo sam sâm sa željom da sâm i dođem do kraja, bez rizika koji bi u moje strasti upleli druge ljude i pokvarili im dan. 

Najbolje je kad si sportista i avanturista i gss, tri-u-jedan. A za to je potrebno da imaš dovoljno jasne planove, u kojima sreća neće biti odlučujući faktor. Ta gđa Sreća je sa mnom bila i na Ti i na Vi, kako kad. Nisam ni ja baš cvećka kad se radi o čuvanju svog tela od budućih ožiljaka. Ali imam neki osećaj dokle treba ići. Umem da prođem kud se ne može proći, ali umem i da okrenem nazad. Svako iskustvo nas nečemu nauči, i oni tvrdoglavi i oni popustljivi momenti. Lepo je u kritičnim trenucima umeti sagledati više varijanti za izlaz, jer samo tada imaš mogućnost izbora.

1 komentar:

  1. Kakva sjajna i nadahnjujuća priča! Bila sam udana sedam godina bez djeteta, zbog čega se moj suprug počeo čudno ponašati, vraćati se kući u posljednje vrijeme i više nije provodio vrijeme sa mnom i razvodio se od mene. Tako sam postala jako tužna i izgubljena u životu, jer mi je liječnik rekao da ne postoji način da zatrudnim, ovo mi zaista zagorčava život. sve dok nisam naišao na prijatelja koji mi je s interneta rekao za DR ALABU, kako je pomogao mnogim ženama sa sličnim problemima kroz koje sam prolazila, pa sam ga kontaktirao na: (dralaba3000@gmail.com) i objasnio mu, sve mi je rekao trebalo bi ga pružiti prije nego što je uspio čaroliju na okupljanje vratiti moga muža što sam i učinio, i poslao je snažnu molitvu koju sam morao izgovoriti usred noći dok je bacao čaroliju ljubavi. Bilo je čudo 24 sata kasnije, moj jedini suprug mi se vratio i ispričao se za sve što je učinio i rekao mi da je potpuno spreman pružiti mi podršku u svemu što želim, brzo nazvati DR ALABU i reći mu što se tada događa trenutak, a također mi je pripremio i poslao biljni lijek za koji je rekao da će izliječiti bilo koju neželjenu bolest ili infekciju koja me je spriječila da zatrudnim, a zatim me uputio kako da ga koristim prije susreta sa suprugom. Evo, nakon upotrebe ove autohtone biljke i korijena, nekoliko tjedana kasnije počeo sam osjećati trudnoću svugdje oko sebe, bila sam stvarno trudna i upravo sam rodila dječaka sa 1 mjeseca. Kunem se da će cijeli svijet saznati za DR ALABU zbog spašavanja moje veze, a što mi također daje djecu koju danas s ponosom mogu nazvati svojom. Za svaku ženu koja misli da je to nemoguće, evo prilike da se nasmijete i unesete sreću u svoju obitelj, kontaktirajte DR ALABU e-poštom na: (dralaba3000@gmail.com). Ili WhatsApp / Viber putem +2349039885856 Zapravo, on je Bog poslan da dovede izgubljene ljubavnike i donese vam sreću ...

    OdgovoriIzbriši