26 listopada 2009

pobeže ovca! zovite lovca!

vegetarijanci neka preskoče ovaj paragraf, zbog mogućih duševnih bolova:

pre par dana na pešačenju ugledam na padini čopor ovaca (xaxa) i padne mi na pamet da je ovčije i jagnjeće meso u stvari još uvek "prirodno". uglavnom! jer baš taj dan smo kupili u radnji koja ima veliku pećnicu i vrši uslužno pečenje, dakle kupili smo jedno pile. to "pile" je ispečeno imalo 1.6kg i evidentno je bilo sa neke farme za tov iliti uzgoj, ali sigurno ne odgoj (xexe). mast okolo a i meso nekako masno. kao prase. isti je slučaj sa teladi, govedima, svinjama, ribama, šarane u ribnjacima kljukaju raznim brašnima i koncentratima i prošle godine nam je jedan lekar pričao kako u tim šaranima ima više onih "loših" masnoća kakve nalaziš u svinjama, nego što imaš masnoća kakve očekuješ u ribi. praktično jedino zdravo meso ostaje tzv divlja riba, divljač, i jagnjetina :-) dobro, i morski plodovi, i ako se još nečeg nisam setio... jedino treba to jagnje dobro ispeći da iscuri iz njega gro masti, dati punici masnije delove, a onu izdinstanu krtinu pojesti.
takođe sam se naslušao mnogih kako trube da su ribe zagađene jer su vode zagađene blać truć no u to baš i ne verujem, neće niko ribariti u Hamburškoj Luci nego će da svitla mrežu negde 50km daleko gde je voda čistija i od ove koju pijemo. tako da je van pameti pričati da je "voda zagađena a riba puna olova i otrova", to je full paranoidno.
mlečni proizvodi se svi dobijaju od mleka koje se muze po štalama iz kojih krave ne vide ni sunca ni trave godinama, tako da je pitanje šta sve završi u tim sirevima i jogurtima... takođe kad dobiješ jaje sa farme ne znam da li je jaje uvek isto jaje ili je novo jaje drukčije od starog jajeta jer nove koke jedu govna dok su stare koke iskopavale (iš-če-pr-ka-va-le!) crviće? mislim, jaje je jaje, ćelija, deoba ćelija, trt mrt, valjda bi jaje uvek tebalo biti isto? moram pitati frendicu molekularnu biologisticu! :-) tako da možda ima neke nade u jajima, da se tako izrazim. što bi rekli klinci, sve otišlo u genetski inženjering, do jaja. e ako ipak nije otišlo full "do jaja" onda ćemo malo više jesti jaja, valjda.

uglavnom, da je trava dobra i lavovi bi je pasli, no oni znaju da je antilopa slađa.

Nema komentara:

Objavi komentar