14 rujna 2023

nezasita moja ćud

a možda je ćud i neiskusna, ko bi ga znao.
juče sam fantazirao da bih danas možda mogao da pokušam i 21km, pa sam smanjio ambicije na 14km do gornje bliže akumulacije, i na kraju sam sa polubolnim zadnjim ložama jedva pretruptao 7km i odahnuo kad sam stigao kući.
prosek taman u sekund onoliki koliko treba za polumaraton od dva sata.
mislio je da nikada neće ovako nisko pasti.
mogao bih da dobijem, onako jedan na jedan, i puža i kornjaču, ali ako bi se sa glistom udružili u štafetu, bogme tu već nisam siguran.

guglao sam šta mi je tačno ovo na laktu nakon pada sa bicikle, i evo šta mi je chatgpt rekao:

"da li je čvoruga nakon udarca u glavu isto što i hematom?"

ChatGPT

Ne, čvoruga i hematoma nisu isto, ali su povezani i često se javljaju zajedno nakon udarca u glavu.

Hematoma je nakupljanje krvi ispod kože ili unutar tkiva kao posledica povrede ili udarca. To je vrsta modrice koja se obično manifestuje kao plava, ljubičasta ili crvena mrlja na koži. Hematoma može biti manja ili veća, a ponekad se može osećati kao natečeno područje.

Čvoruga, s druge strane, je izbočina ili otok koji se obično javlja na mestu udarca. To je područje gde su tkiva ispod kože natečena ili nadražena usled udarca, iako može uključivati i hematom ako je došlo do krvarenja. Čvoruge su obično vidljivije i mogu biti osetljive na dodir.

Dakle, čvoruga se odnosi na oticanje ili izbočinu na koži ili glavi nakon udarca, dok je hematoma specifično nakupljanje krvi ispod kože ili tkiva koje može biti deo čvoruge.

zadivljen sam da je ovo čudo uopšte čulo za izraz čvoruga ali eto, posrećilo mi se :-)

Nema komentara:

Objavi komentar