20 lipnja 2016

po kiši

Malo matematike, da ne kažem jutarnje gimnastike za mozak.
Nakon pranja i centrifugiranja dve patike su teške 605g odnosno po 302g svaka, a suve su teške po 186g (eno piše hemijskom desno na peti, to odmah izmerim čim unesem u kuću).

Dakle za vreme trke (bez centrifuge) full pune vode koja mljacka bile su verovatno i po 350g, a razlika između dve suve i mokre čarape je 32g naspram 130g! Po jednoj nozi, trčanje po kiši dodaje preko 200 grama na svako stopalo.

Nikada nisam do kraja poverovao stručnjacima iz Runners World koji tvrde da svaka unca obuće "donese" dva minuta na maratonu, jer bi onda ovih osam unci značilo 16 minuta gratis na semaforu, PLUS par minuta koje bi sigurno izgubili zbog one pojave mini-šlajfovanja obzirom da znamo koliko natopljene čarape i patike slabije prenose snagu na asfalt.

Ukratko, ta teorija/mit o dva minuta po unci je poprilično daleko od prakse, jer bi onda i polumaraton po (jačoj, doduše) kiši za 1h30' "vredeo" nekih 1h23' po suvom, što je definitivno u domenu naučne fantastike.

Koga nije mrzelo da se udubi nešto je shvatio i naučio, oni koji su u srednjoj bežali sa matematike će brzo preskrolati i reći Sale opet nešto filozofira, a ja pozdravljam i jedne i druge :-)


Nema komentara:

Objavi komentar