11 rujna 2017

voli me ne voli me



E upravo tako mi je izgledao početak polumaratona.
Odoše crnci i profesionalci, odoše elitni i poluelitni, odoše triatlonci sa dokolenicama, odoše rekreativci u majicama trke koje su dobili pre sat vremena na prijavama, odoše juniorke iz atletskih klubova, dakle uobičajena stvar.
Još se nije rodio taj Prvi Kilometar tokom kojeg nisam pomislio "jbt ja ću ovde biti zadnji!".

Obzirom da je na GPS satovima trenutna brzina jako promenljiva, pitanje je puke sreće da li ćeš ugledati tri puta zaredom 4'15''/km ili će pisati 4'40'' pa 3'55'' pa 4'22'' i tako u krug. Zato meni uvek stoji ekran "lap pace".
Od starta do 500-og metra mi se kreće od 5' do 4'40'' i do kraja prvog kilometra dođe sebi.
Nakon što sam ugledao 4'10'' noge mi se odsekoše od straha, nije valjda da je i mene ponela atmosfera.
Dok su svi još uvek ubrzavali, ja sam za nijansu usporio.
Nakon drugog km sam imao prosek 4'15'' i tako je ostalo do kraja celog kruga od 7km.

Nisam baš bio presrećan što mi je za prvu trećinu trebalo 30'10'' jer mi je jedina moguća projekcija izgledala tako sa ću morati malo da "padnem" pred kraj trke.
Vrućina je bila prevelika i očigledno nisu postojali uslovi sa otrčim onako lepu i laku trku kao u Subotici prethodnog vikenda.
Nema ništa lepšeg od onog osećaja sveMoći kad poletiš zagrejan na +30˚ i istovremeno nema ništa gore od osećaja kada ta sveMoć ispari na pola trke i ostavi te na nogama u kojima nema ni frtalj atoma preostale energije.
Imaš onaj osećaj kada trčkaraš, kada si u laganom Tempu, kada si u jakom Tempu, i imaš taj osećaj kad očigledno zamahuješ prejako, grabiš koracima 5cm dužim nego što si ikada mogao, a kontaš "pa ništa me ne boli, lepo mi je ovako".
Tu nastupamo mi "iskusnjare" koji onda smanjimo na onaj osećaj Laganog Tempa svesni da je to ipak klasično Tempo trčanje, samo zamaskirano adrenalinom.

U međuvremenu mi je otišla i poslednja grupica onih koje sam mogao držati, i počelo je ono beskrajno ribolovačko čekanje.
Dakle ideš ovako lagano, što verovatno i nije baš lagano jer sat insistira na 4'15'', a koliko god lagano išao uopšte mi se ne čini da mogu puno brže.
Pa bih, ako sve svetske i istorijske logike još uvek važe, negde od 10-og ili 12-og km već trebao da pohvatam par onih sa najlošijom procenom, od 14-og do 18-og da pohvatam one koji su mogli sa mnom završiti, da su bili pametni da sa mnom trče od početka a ne da se zalete, a od 18-og nadalje možda uberem i neki mnogo cenjeniji skalp.

I gle čuda, šta sve učini sat strpljenja.
Sve one dreč žute patike, crne dokolenice, narandžasti i plavi dres, sve ono što sam zapamtio u prvom krugu i već zaboravio u drugom, sve njih i još ponekog više sam ugledao u trećem krugu, pa su mi se približili sve više i više, pa su me propustili, pa su nestali negde daleko iza.
Nakon što sam uzeo medalju vodu pomorandžu i energetsko piće (posle trke?) vratio sam se na stazu u krivinu gde se sa krugova skreće u ciljni pravčić od 20 metara. Neki koje sam prošao na početku trećeg kruga, ulazili su i nakon 7-8 minuta. TO je bio bolan treći krug, burazeri moji!!!!

A ja? Ja opet ne znam kako sam uspeo da istrčim ovakvu trku, iako sam je dočekao sa jako bolnim gluteusima i leđima.
Kaže Dida da ne treba piti brufen pre treninga a i internet kaže da zbog skidanja temperature NE TREBA piti aspirine i brufene pre trčanja jer su uočeni samo raznorazni kontra-efekti.
No jebeš ti to, ja bez brufena ne bih mogao ni da dovezem auto do Šapca... pa makar i trčao trku sa kontra-efektima, koga briga.

U suboticu sam zaboravio da ponesem puls-traku pa mi je Lola rekla da je to možda i bolje. Kaže, ko zna šta bi video, možda bi te uplašilo :-)
Ovaj put sam u prvom krugu video prosek od 152-154 zbog "niskog starta", u drugom krugu sam se vrteo oko 159 pa spustio na 158 negde oko sredine, a u trećem sam bio na 162 pa sam se skoncentrisao na osećaj a ne na puls koji je očigledno bio previsok.

SVE je govorilo da ću se raspasti, nakon par km ispod 4'10'' sam otrčao jedan (blago uzbrdo po lošem asfaltu i direktno u vetar) za 4'15'' valjda i nakon toga sam samo ubrzavao do cilja.
Da me maneš sa puls ti je ovoliki, vidim valjda da li mogu da izdržim na nogama još 4-3-2 kilometra ili ne. 4'09'' pa 4'08'' pa 4'04'' i zadnjih 250m (kod nas je pojam Polumaraton malo rastegljiv) par sekundi ispod minut.
Vreme u cilju 1.29.09 što je u okviru sekunde ili dve sa Suboticom, s tim da je ova staza bila za pola minuta duža.
Maksimalan puls 172.
Jesam "finiširao" ali daleko nežnije od sprintanja i maksimalnog napora, izgleda da bih trebao da prepravim onaj maksimalni od 175 koji sam upisao u Polara i Stravu.

Ostaće misterija kako sam 14km trčao tačno na sredini klackalice između "mogu valjda ovako do kraja?" i "nema šanse da izdržim ovo, daj bože da ne odustanem i prihvatim neko bolno cupkanje pred kraj", i kako sam nakon toga uspeo zadnji krug da otrčim za minut brže odnosno 10''/km brže od prvih 14km.
Možda je to ta razlika u adrenalinu, kojeg sam uključio tek pred kraj?
Možda sam prvi sat uspeo nekako da se umrtvim i da napravim simulaciju malodušnog treninga, a da u zadnjem krugu ubedim sebe da je "trka tek sada počela"?

Pala je u vodu ona teorija da sporo trčanje uništava tehniku i usporava trkača, jer ja sam celo leto bio više nego umoran za svako brže trčanje i skoro jedino sam se razmrdavao trčkarajući po 5'40''/km.
Unatoč tome, opet sam sa proletnjih 1h36 1h34 1h32 1h31 (half Branko Ćopić ali sa više spusta nego uspona) došao do evo 1h29 1h29.
Sada je najpotrebnije imati u vidu da su tri uzastopna polumaratona na +36˚ +26˚ i +30˚ isuviše preveliko trošenje za organizam, i da mi ove nedelje pred Varaždin nije najvažnije trenirati nego odmoriti se. Teško da ću nešto silno "utrenirati" ovo prase, baš u 4-5 dana pred božić.
Taman mi je dosadilo ovo domaće okruženje gde sa 1h30 uđeš u prvih 10 i skoro celu trku trčiš sâm, i uželeo sam se onih "pravih" trka na kojima se zaista i osećaš kao na trci a ne kao na solo treningu na pustom ostrvu.

2 komentara:

  1. Odgovori
    1. na flajbajzu samo ja i jedan tip koji je dva kruga trčao 5m iza mene i u trećem zaostao 150m, i demonstrativno zaustavio sat na zadnjoj okrepi 300m pre cilja jer mu je mobilni do te tačke već nakupio 21.1km :-)

      Izbriši