16 siječnja 2015

Monkeysphere

Skroz slučajno, vezano za ovog "Šarli ebdoa" ili kako god se već čitalo, naleteo sam opet na onaj kultni tekst o Monkeysphere. Znate, ona teorija da prosečnom mozgu primata može biti ZAISTA STALO do nekog kruga od recimo 150 ljudi, dok sve izvan toga baš i ne doživljavamo kao bića koja imaju dušu već samo glavu i noge kao neke bubašvabe.

U smislu da se digla halabuka oko Šarli ebdoa i 12 ljudi, dok je istog dana poplava mulja u Kolumbiji mogla odneti 3000 ljudi za koje te baš zabole dupe, e ali ako ti je istog dana strina rekla kako ima rak kostiju onda će te u sekundi zaboleti dupe i za onih 3000 i za ovih 12, jer niko od njih nije u toj tvojoj sferi bliskosti ograničenoj na 150 ljudi, nego ćeš da se zaletiš kod strine u bolnicu sa pomorandžama.

No pak u svemu tome, zapazio sam nešto što mi je nekad davno u prvom čitanju promaklo a o čemu sam i sâm često pisao u svojim blogovima. 7.5 godina nakon ovog genijalnog članka, i par godina nakon što su se Lajf Koučevi zapatili i u zemljici Srbijici, prosto zvuči smešan ovaj jedan od zaključaka na kraju, zato što je svih ovih 7 godina toliko očigledan (nama kojima mozak ne služi samo za održavanje ravnoteže) a istovremeno se povećava broj ovčica koje svoje vijuge predaju drugima na ispravljanje a svoje bogato runo na šišanje.

"Pod dva, SHVATITE da ne postoje SuperMajmuni, već samo Majmuni, kao i mi. Oni tipovi na TV-u koji drže inspiracione seminare, učeći vas kako da dostignete svoj potencijal i postanete uspešni i bogati kao oni? Znate li kako su zaradili svoj novac? DRŽEĆI SEMINARE. Sposobnost da ubede druge kako oni sve odlično znaju, uglavnom je jedina stvar koju umeju da urade dobro."

http://www.cracked.com/monkeysphere.html

Nema komentara:

Objavi komentar