27 listopada 2015

nije o tunelima, deo drugi



evo ukratko. desno, daleko desno, izvan slike, nalazi se železnička stanica. žutom bojom je obeležena pruga za more, koja odlazi prema dole kroz kanjon reke gradac. pruga se vidi odmah uz žutu liniju. sa desne strane, takođe, narandžastom bojom je ucrtana pruga za loznicu koja je već pola veka u izgradnji. kilometar izvan grada kreću paralelno, i onda dolazi do razdvajanja. crvenom bojom su obeležena dva velika tunela (negde oko kilometar i po svaki) zadužena da iz ove rupe u kojoj je grad, izvedu prugu na čistinu. 


pre nekoliko dana smo city bajkovima odlutali malo izvan grada, obilazeći neke novonapravljene mostove koji su obnovljeni nakon što ih je odnela poplava prošle godine. i skroz slučajno nam je palo na pamet da zavirimo u jedan od tunela, na slici najdesniji ulaz broj 4. hmm, tunel je odlazio negde duboko u brdo, a po sredini su se videli i tragovi od nekih vozila!!!

KAKO SAM GLUP! ZAŠTO NIKADA NISAM PROTRČAO KROZ OVE TUNELE??? OOOOO BUDALEEEE! jadikovao sam, jer ti tuneli stoje izgrađeni već godinama. svašta. posebna draž i namena bi mogla da bude u situacijama kada me uhvati pljusak, fino skrenem u tunel, nakon desetak minuta tumaranja izađem suv na drugom kraju, pretrčim do ulaza broj 2, izađem na keca, i odatle mi je samo 8 minuta do kuće. GENIJALNO!

i tako odlučim ja da pokušam prvo da svuda tuda prođem probno. ponesem dve baterijske lampe, i za svaki slučaj mobilni, koji ima onu led lampu, ako slučajno crknu baterije u obe lampe. 

ulaz 1 i prvo iznenađenje. most uopšte nije spojen do tunela, nego zjapi rupa pet metara dubine. sva sreća da sam došao dole, asfaltom, do podnožja, inače bih morao da skačem s mosta kao tarzan. okej, nema veze. idemo u tunel! yeah. nakon malo navikavanja na mrak upalim lampu, krenem dalje, upadnem u neku glinu na tlu, pregacam kroz to, primetim neki odron, pfffff, sranje, ali nema veze, ja ću preko tog odrona i dalje u kilometar i po dugačku avanturu, sav sam ustreptao od uzbuđenja, nakon još 30m shvatam da je taj odron u stvari kraj tunela. mislim KRAJ RUPE, DALJE NEMA TUNELA! 

krtica nisam, dinamit nemam, šta ću, okrenem nazad, sav posran. piši propalo. odvezem se biciklom do ulaza br 2. on je u nekom korovu do kojeg nisam imao pojma kako se uopšte dolazi, no obzirom da ulaz 1 vodi u zemlju nisam se ni opterećivao (u tom trenutku) da proverim dokle se stiglo iz pravca ulaza 2. odmah sam produžio do ulaza 3, jer je do njega trebalo da se stigne iz ulaza 4 u koji smo već zavirivali. prilazim tunelu nekim sporednim puteljkom, i vidim tragove od traktora, kamiona, bog te pita čega, ura, tragovi odande tragovi odavde dakle bar kroz ovaj "drugi" (od grada) tunel može da se prođe. daj šta daš. krenem unutra, opet neka glina, mljac mljac, ovaj put barem nisam bio iznenađen. upalio obe lampe, divim se tom grandioznom poduhvatu, a obzirom da nije nasuto ono kamenje i postavljena pruga nego idem po betonu, onda je i visina tunela za bar pola metra veća pa sve deluje nekako uf oh. nakon dvesta metara paf, udaram u zid. mućak. jebali vas tragovi kuda idete šta radite jel kroz crnu zemlju prolazite, šta kradete, daske od šalovanja, armature, jeblo vas nebo blesavo. svašta. 

dakle TUNELA NEMA. postoje ulasci i izlasci, postoje dobre namere, da se tako izrazim. poput onoga kad kažu "studirao matematiku u beogradu" a tu se misli uzeo indeks, svraćao na predavanja, izbegavao vežbe naravno, išao na plivanje u 25 maj i na klizanje u pionir, išao na koncerte u skc, nije izašao ni na jedan ispit, ali šta više hoćeš, i to je dovoljno da se kaže da je neko "studirao". e tako nekako su i ovde "pravljeni tuneli". više zemlje iskopa moj terijer kad se zabije u krtičnjak! 

od plana da prođem kroz dva tunela od po kilometar i po, i da se vratim istim putem, dakle od tih 6km ja juče prođoh kroz 50+50+200+200m, hej pa ni to nije tako loše :-)
a za neki dan ću čisto iz štosa da proverim koliko je duboko stiglo kopanje na ulazu 4, onom koji je upalio plamičak znatiželje, a ako kroz korov i trnje pronađem prolaz do ulaza 2, možda provirim i tamo. tek koliko da kompletiram istraživanje, jer MRZIM da stvari ostavim nedovr

Nema komentara:

Objavi komentar