15 veljače 2016

FruG

Gledam ovaj Fruškogorski Maraton na kojem nikada nismo bili, pa nešto razmišljam. Nekoliko puta sam sa društvom iz NS trčao po FruG i nisam se nešto loše proveo. Jeste da sam navikao na ove moje podloge od pretežno kamena i da ona zemlja na FruG znači ili blato ili prašinu, ali ako ne trčim ništa celodnevno to ne bi bio nemoguć problem. Nemam apsolutno nikakve komplekse tipa "Kako ću sad ja da trčim neku stazu od 33 ili 36km, ako postoje staze od preko 100km?", vrlo rado bih prihvatio neki izazov tog tipa. Fizički sam spreman, a tehnički bih se pripremio do najmanjih detalja, POSEBNO što se tiče staze, tako da mogu da je celu savladam i žmurećki kroz maglu iako sam tu prvi put.

Međutim primećujem jednu čudnu stvar. Dosta varijanti ima start na jednom a cilj na drugom mestu. Verovatno je ljudima iz NS svejedno odakle će da čekaju bus za povratak, a nakon što su ceo dan proveli na brdu to im dođe dodatni bonus, da se ne vraćaju kući istim putem. Problem je kad dolaziš autom. Koliko vidim, nijedna staza ne počinje i ne završava se na KT5 ili KT8, niti na KT10-11-12. Govorim o zapadnim Kontrolnim Tačkama (Grgeteg, Hopovo, Vrdnik i blizu njega) obzirom da mi dolazimo iz pravca Rume. JEDINA staza koja ima neke veze sa tim KT je tzv "Mali Maraton Zapad-Zapad" od 33km, koji kreće iz blizine Vrdnika gde bi mogli da ostavimo auto, ali se završava "samo" 9km od početne tačke! NIJE meni problem da se posle 33km spustim još 9km do auta, taman ispadne ceo maraton, nego što to podrazumeva dosta logistike, gde bi Lola bila i šta bi radila u međuvremenu, kako bi se organizovali po šumama, i tome slično.

Takođe vidim da od ove godine postoji i MIEM (mali istočni ekstremni maraton), koji je "bombona" po pitanju dužine, izmerili su ga kao 42.2km :-) Ujedno je najduži od svih za koje se ne plaća startnina. ALI AVAJ!!! Taj se završava blilzu Venca gde bi verovatno rano ujutru mogli lako da uguzimo auto negde pored puta, ali zato kreće sa Glavice koja je dva svemira nizbrdo ka NS! Jedino što mi trenutno pada na pamet je da odem biciklom (sa cilja, od parkiranog auta) na start, nekih sat ranije, da ostavim biciklu negde tamo vezanu za banderu, pa posle trke da se spustimo autom i da je pokupimo, ako još uvek bude tamo bila.

To bi iz očiglednih razloga morao da bude taj famozni bicikl pony (što ga Milijana gony) s tim da bi "putovanje" na start bilo kao scena iz filma Ko to tamo peva, samo bi umesto starog autobusa bila zarđala bicikla. Spust niz Venac na poniki bi naravno morao da ovekovečim nekom kamerom, za šta bi verovatno bila zadužena Lola u ulozi snimatelja, sa trkačke bicikle. Hmmm, što luđe zvuči, sve privlačnije počinje da mi deluje :-P

Ako iko ima neku ideju, šta, zašto, gde, koliko, kako i zašto baš tako, otvoren sam za sugestije i zahvaljujem se unapred. A možda je dan FruG Maratona upravo najgori dan kao izbor da se na tom brdu pretrči Dužina?

Nema komentara:

Objavi komentar