26 srpnja 2016

polumaratoni

trčim danas i pokušavam da se setim neke najave trke koju sam sinoć video, ali bezuspešno. da li beše u Kruševcu ili u Kragujevcu, da me ubiješ ne znam, ali znam da su bile dve trke, dva polumaratona, jedan predveče i jedan kad padne mrak, pa biraj.

odatle me je tok misli odveo na to da bi možda bila veća "fora" napraviti štafetni MARATON, pa neka se od svake ekipe jedan član odluči da li više voli predvečernje trčanje po vrućini ili onu drugu izmenu kroz mrak.

tu sam se pak dalje setio nekog razmišljanja koje mi se izgubilo sa vidika i potonulo u "drugi plan", a radilo se o Pančevačkom Noćnom. šta tu ima da se razmišlja? pa evo:

zbog širine tojest uskoće staze, a kratkog kruga, gotovo od samog početka do kraja neko nekog pretiče.

1) to bi bio puno manji problem kada ne bi pride došli trkači iz lokalnog atletskog kluba koji mogu svakog dana u svakom terminu da treniraju ali NE, oni moraju da se uguze na svoj trening baš kad je trka. pod opravdanjem kako oni nama pomažu i motivišu nas, NEKA HVALA. po principu ako već nećeš da platiš startninu i trčiš trku, A TI BAREM SMETAJ, VAŽNO JE UČESTVOVATI

2) preticanje bi takođe bio puno manji problem kada bi se trkači međusobno malo više poštovali. NAPROTIV, pojave se grupice samoživih debila koji se rašire po celoj stazi pa pevaju neke udarničke pesme kao da su došli na skautski izlet a ne na trku, ne pada im na pamet da se sklone kada ih neko stiže, po principu AKO NE MOŽEŠ DA TRČIŠ A TI BAREM SMETAJ, VAŽNO JE UČESTVOVATI

3) preticanje bi bio puno manji problem ako bi se trkači bolje rasporedili na stazi, i tu se vraćam na ovu glavnu temu, kad bih ja pravio taj Pančevački maraton, ja bih ga pravio isključivo kao MARATON. šta će mi na stazi 100 polumaratonaca koji naprave neviđenu gužvu i kasnije ispare netragom i ostave šačicu maratonaca da trči u mraku i samoći. rešenje je opet - ŠTAFETA. na startu imaš 30 maratonaca i 30 štafeta, i u svakom trenutku imaš isti broj ljudi na stazi, s tim da se štafete izmene na pola trke.

no ja ne pravim takve trke, a ionako me niko ne pita za savete, pa sve prođe kako prođe, uvek standardno i debilno - stampedo na početku, pustinja na kraju. potrebno je dosta kreativnosti da se od određene staze izvuče ono najbolje.

a možeš i da sugerišeš gospodi atletičarima iz lokalnog kluba da svoj trening započnu sat-dva kasnije, kada se trka malo razvuče. mislim AKO BAŠ MORAJU DA SMETAJU, da minimiziramo učinak. bitno je da znaju da nam svojim prisustvom ništa ne "pomažu", niti nam zloupotrebom događaja za ličnu korist bilo šta "uveličavaju". odnosno neka se prijave na vreme, uplate startninu i stave startni broj, pa neka odustanu posle 5 ili 10 km ako su nesposobni da završe polumaraton.

što se tiče Kruševca, ipak je Kruševac evo našao sam, propozicije su već objavljene i biće dva polumaratona zaredom, verovatno dupla proglašenja i čudesa, a eto postojala je tako divna prilika da se organizuje MARATON. jer uopšte nije mala stvar kad neki grad napravi maraton. makar na stazi bilo samo 5 maratonaca i 55 štafeta, to više nije bitno. ali eto, propala je prilika. neko bi radije napravio deset polumaratona, ko mu je kriv kad se nije setio. a sigurno bi i većini polumaratonaca bilo zanimljivo da u štafeti istrče duplo dužu trku. Cile i Mile istrčali maraton za 3h37', pa mogu do kraja godine da pričaju o tome, ko te pita što si trčao samo polovinu, tvoje ime je u rezultatima Maratona. baš, što bi rekli, cool.

eto tako ja razmišljam, a drugi kako hoće.
možda narod više voli onu gužvu na startu.
pa nek traje koliko traje.
u stadu možda i smrdi ali je barem toplije :-D

Nema komentara:

Objavi komentar