04 svibnja 2017

brdski maj

Najviše volim Maj, otkako sam pre tuce godina otkrio ove brdsko-asfaltne polumaratone u Hrvatskoj. Dobro Plitvice dođu na početak juna, nije to tako striktno, ali maj je nekako baš najgušći. A od trka, šareniš sveopšti. Krašić je nekada bio 24km valjda, sada će biti 21km kao i sve ostalo. Nekada je Jaska bila 7 dana pred Plitvice a zadnjih godina je Tuhelj. U Tuheljskim toplicama se završava trka koja startuje u selcu Klanjec gde je živeo Antun Mihanović, tvorac prve hrvatske himne. Trka tradicionalno prolazi kroz Kumrovec i po pravilu taj vikend bude najbliži 25-om maju pa zakačiš od svega po malo :-)

Druga trka u Jaski se trči kroz vinograde a bogme i usput znaju ispred svojih kuća ponuditi gemišt za okrepu. Ranijih godina nije bila posvećena nekom posebno a ove godine će biti Memorijal Predrag Bošnjak kao počast velikom maratoncu i organizatoru koji nas je proletos prerano napustio. 

Ovaj maj ipak otvara polumaraton u Krašiću, mestu gde je (u okolini) 8. maja 1898. rođen i 1960. (nakon 10 godina kućnog pritvora) umro Alojzije Stepinac. Kardinal i svetac, istovremeno Solunski dobrovoljac i nosilac Kraljevskog Ordena Karađorđeve Zvezde, verovatno jedna od najkontroverznijih ličnosti istorije Balkana. Sport je pak tu da spaja ljude a ne da ih razdvaja, pa sam na toj trci uvek sretao prijatelje koje znam i sa drugih maratona. Dani Krašićkog Kraja tradicionalno ugoste trkače, sama trka je odlično organizovana, startnine su minimalne a sve što se za njih dobije vrlo izdašno. U cilj se ulazi kroz špalir mažoretkinja :-)



PS
Zaboravio sam "veliko otkriće" od prošle godine, tradicionalnu i predivnu prvomajsku trku (18.5km) iz Križevaca do planinarskog doma na Kalniku, isto tako skroz asfaltnu i sa bombona uspončićem na kraju :-)

Nema komentara:

Objavi komentar