15 siječnja 2014

poenčići sitan vez

seo sam da pišem a da ne znam šta će da ispadne. s jedne strane to sad kao deluje uzbudljivo, a s druge je malo čudan osećaj, onako, teskoban. spremiš se da sebi postaviš par pitanja, i sad čekaš da vidiš da li će sve da ostane na pitanjima ili ćeš doći i do nekog odgovora.

mojstirski trail od 42km nosi 87 bodova ako se završi za 4h00. s tim da su to bodovi ako je podloga asfaltna, valjda. ali onda bi trka bila lakša i što je još važnije bila bi brža. pa bi bilo više i poenčića (pričam o tabeli Balkanske Trkačke Lige). ako google earth ne laže i ako maraton ima 1477m uspona (i isto toliko spusta) rezultat od 3h43 bi vredeo 100 bodova :D

s tim da treba imati u vidu da je staza jako "spora". moglo bi brže da se pretrči preko 10 kratkih brda od po 147m visinske razlike, nego ovako kad je praktično sve podeljeno na tri dugačka uspona i dva spusta. a ionako ne znam zašto toliko pišem o poenima. tj znam. setio sam se. ukucao sam trening od pre par dana, 21km za dva sata i malko, imao sam 750m uspona i isto toliko spusta, i trčao onako tek koliko mora jako da se to pređe. bio sam mrtav umoran pre treninga tako da nisam ni imao neke supersonične ambicije. i ispalo mi je 37 bodova. odatle sam krenuo u razmišljanje, kako ovaj kalkulator (ili svaki sličan) može da se upotrebi za procenu pojedinačnog treninga.

recimo moj lični na ravnom maratonu (dobro, nekoliko nadvožnjaka) nosi 51 poen, dok moj najbolji rezultat sa Plitvičkog maratona vredi 86 bodova! sljemenski maraton mi vredi 92 boda. i tako, kad pohvataš te poene, onda možeš malo lakše da odmeriš težinu nekog treninga. ili recimo, koliko poena vredi jedan ciklus treninga? koliko mi vredi PROSEČAN TRENING? ako se ja vrtim oko 22km i 500m uspona, to je nekih 35-40 poena dnevno, zavisi od toga koliko "žurim". ako neko trči po ravnom 13-14km za sat vremena i ako mu je to prosečan trening, onda je to 10-15 poena :-)

sad izvinite što sam stavio smajli, ali baš mi je ta razlika došla, onako, simpatična :-)

i sad će ona glavna tema da ostane za kasnije jer sam mislio da ću trčati u jednom terminu a upravo mi se ukazala rupa od dva sata tako da odoh pod hitno. uglavnom razmišljao sam o tome šta se konkretno trenira, da kažem "utrenirava" ovakvim načinom trčanja kakav ja najviše volim, pa eto taman ću na trčanju da započnem razmišljanje.

Nema komentara:

Objavi komentar