29 siječnja 2016

šta je teže

jednom sam gledao reportažu sa čuvene atletske ultra trke "100km del Passatore" između Firence i Faence. nažalost ne ide baš od-mora-do-mora jer bi za to trebalo da je duplo duža. i tokom trke je reporter pričao sa jednim od ultraša koji je istovremeno i ironman. nažalost ne sećam se sada o kome se tačno radilo :-(

zašto mi je to juče na trčanju palo na pamet? pa evo:
tada je komentator pitao gosta šta misli, da li je teži ironman, ili atletska trka na 100km. ovaj se malo zamislio. to mi je kasnije bilo čudno, što je bio zatečen pitanjem, mada opet, ne razmišljamo svi o svemu. i mene sutra da pitaš da li je teži maraton ili vožnja biciklom od 220km sa 4500m uspona, morao bih malo da razmislim, da prođem u mislima kroz oba, da se setim svih vrućina, gladi, ojeda, utrnuća, čudesa...

nakon kratkog razmišljanja, a italijani imaju onu glupavu naviku da za to vreme stalno govore eeeeeeeeeeeeeeeee pa je tako ovaj eeeeeeeeeeeeeee, ček ček, eeeeeeeeeeee, tako je eeekao jedno minut, i onda je rekao: eeee, paaaa, teže je 100km.

tada sam se silno razočarao. italijan je gluperda, nema pojma. jer ja sam bio biciklista, gledao sam par ironman-a na televiziji dok je još to neko prenosio, zatim sam trčao maratone, pa kako može bilo kakvo tamo trčkaranje biti teže od dva moja sporta odjednom?

kasnije sam shvatio da je na trčanju razlika između 40 i 100km PUNO VEĆA nego na bicikli između 80 i 200, ili 120 i 300 ako ćemo da napravimo iste proporcije.

kako sati prolaze, mnogo ti znači to što na bicikli ipak sediš, imaš mogućnost da bar nakratko prestaneš da okrećeš pedale a ono čudo ispod tebe, gle, ipak ide dalje. usto je bicikla strateški pozicionirana između plivanja i trčanja, u sendviču između te dve nemilosrdnije akcije tela.

juče sam tih 100km trčanja u mislima pomnožio sa 10.
ako u mesec dana pretrčiš 1000km, to je dakle 10 ultri od 100km.
to bi tebalo da bude teže od kvantiteta 10 ironman-a.
kad to rasporediš na mesec dana, dobiješ dnevno ili 33km trčanja, ili 1/3 ajronmena.
trećina od ajronmena izgleda kao 1.3km plivanja (to ne znam koliko je, valjda ispod sat vremena laganog plivanja za početnika?), zatim 60km bicikle, i 14km trčanja.

gledajući pak u ove brojke, ne možeš da nastaviš poređenje ako ne uračunaš i intenzitet.
jer tri puta dnevno otrčkarati lagano 11km za po sat vremena, to je mačiji kašalj u odnosu na tri TRENINGA plivanje 1.3km + bicikla 60km + trčanje 11km.
a ako se praćakaš u bazenu, vozikaš na bicikli 2h, trčkaraš 14km, to jeste lakše od tri trčanja ali nije nikakav trening!

tačnije, ironman može sa ovim obimom sasvim lepo da se natrenira, dok trkač završi redukovan na joggera koji sakuplja "junk miles" i postaje sporiji iz meseca u mesec. ako hoćeš da TRENIRAŠ onda moraš deo toga da trčiš i jače, a ako sve svedeš na samo jedan sport puno su veće šanse da zaradiš neku tzv "overuse" povredu.

tako da sam zaključio da se u tom poređenju dva teška takmičenja najviše radi o toj kombinaciji samog čina trčanja i njegove dužine, i TO je ono što stvori silne specifične zamore na raznim slabim tačkama tela, u odnosu na ironman na kojem se jamačno potroši više snage/energije, ovisno hoćeš li u wattima ili u kcal.

Nema komentara:

Objavi komentar