11 siječnja 2019

lanci

juče na kilometar iznad manastira na uzanom asfaltu nailazim na auto u krivini.
podigli ga na dizalicu (?)
da bi namestili lance i to ne na prednji desni točak koji ide po bankini od kamenčića nego na levi koji ide po asfaltu, takođe ispod 2cm utabanog vlažnog snega.
zadnje točkove i branik nabili u brdo, kad su se srozali sa uspona unatraške.
iznad stoji tragova od šlajfovanja koliko ne naprave u luna parku na onim autićima za ceo dan.
zovu telefonom raspituju se ko ima veće lance, sve prijatelje alarmirali, ko će doći da ih izvuče nekim 4x4 terencem.
u međuvremenu prolaze drugi auti, niko ne staje da pita treba li pomoć.
jer to su sve veliki hrišćani koji žure u/iz manastira jelte.
15 minuta kasnije su otišli uzbrdo, jedan za volanom je svirnuo, a drugi koji je sa mnom gurao mi je rekao - hvala ljudino!
mislim da je ovo prvi put da mi je neko tako rekao.
ništa mi to ne imponuje niti se hvalim niti mislim da je to nešto posebno, danas se svi razbacuju svakakvim rečima.
nego eto, bilo mi zanimljivo.
samo sam šetao, imao viška vremena, pa i tih 15 minuta bolje da sam proveo s njima u prirodi/nevolji nego kod kuće u gradu punom smoga i magle.
u tih 15 minuta sam ih naučio i kako se stavljaju lanci, i kako pored granja zemlje i rizle ispod točka mogu da se stave i patosnice da bi auto krenuo iz šlajfovanja, shvatili su da očistiti frizbijem (!) deset metara puta za trag od točka nije posao za četu specijalaca nego lagana zanimacija od par minuta, uvideli koliko je bolje ako prilikom tog teškog posla (hihi) skineš jaknu odmah a ne kad si se već preznojio, i još nekoliko wow uhh suncetižarko trica.
i najvažnije, ako ne stojiš i čekaš satima nego usput nešto malo i čačkaš, osim što sebi uštediš vremena još više ćeš učiniti prijateljima kojima u praznične dane još samo fali par avanturista koji su na letnjim gumama pohitali u hodočašće nepristupačnom manastiru izvan dohvata svake civilizacije, na čitav kilometar uzanim asfaltom nakon skretanja sa glavnog puta.
molitva kao adrenalinski sport.
eh da, ako na lancima piše da odgovaraju za točkove 15x145/75, 155/75, 155/65, 165/65, i tako do 15x175/55, GLE NAŠI TOČKOVI SU ISTO PETNAESTICA ZAŠTO NE MOŽE a njihovi točkovi su neka monstruozna 15-ica 15x205/70 i guma izgleda kao šlauf za plivanje.
brate da li je toliko teško pročitati sva tri broja a ne samo prvi.
u čemu je razlika između žene 90-60-90 i žene 90-120-150.
ona druga ima male sise.

Nema komentara:

Objavi komentar