08 svibnja 2016

4

Sunac ti žarki, otkad nisam trčao 15 km/h. Izgleda da su ipak u pravu ovi što kažu da se i to treba vežbati, i da nije moguće preko cele godine trčkarati 8-9-10 km/h po brdima, pa na par trka uključiti neki čarobni štapiČ i raspaliti po duplo većim brzinama. E sad, ima tu par kvaĆica.
Kao prvo, ovo nije bio polumaraton nego trka od 15.6km, dakle čak ni 3/4 od te referentne dužine. Kao drugo, ni staza nije bila ravna nego smo se iz podnožja Papuka spustili do Požege, što će reći da smo imali netto pad od stotinak metara nadmorske. No pošteno je reći da ovo nije staza na blagom spustu, nego osim što imaš i par kratkih uspončića i dosta ravnice, sav taj pad ostane sabijen u nekoliko kraćih segmenata/pravaca gde se fijuuu sjuriš par stotina metara pa dalje opet Jovo Nanovo po ravnom.
Tako da, sve zavisi od toga koliko bi mi trebalo da je staza išla u kontra smeru. Eto pre tačno 7 dana smo tako "kontra" trčali u Križevcima i tada sam u prvih 14km regularnog blagog uspona (takođe sa par nizbrdica "kontra", dakle skroz preslikana staza u ogledalu) imao prosek od 4'16''/km, ako se dobro sećam.
Dakle taj sat vremena tamo (14km) i ovaj sat ovde (15km) bi mogli da budu jedan skroz fin Komplet od jednog maleckog Gore i jednog maleckog Dole. Preslikano na polumaraton, dobije se 1h29-1h30 blago uzbrdo odnosno 1h24-1h25 blago nizbrdo, ne znam koliko je to "nije loše" a koliko je "nije ni bogzna šta" :-)
Da bi i vi i ja imali nešto od svog ovog računanja, trebao bih da istrajem u ovome i da ceo Maj izguram u ovom "novom" režimu koji NE podrazumeva tri dužine u utorak-sredu-četvrtak, i trku za vikend :-)
Ideja je da nastavim sa "igranjem" i da u toku svake sedmice napravim po dva nekakva eksperimentalna treninga, u stilu ovih 12x200m i 4x800m uzbrdo, koje sam izmislio pre par dana. Šta li će biti sledeće, samo nebo zna, a ne znam ni koliko ću početi da se "zagrevam" za trke kako godina odmiče.
Danas sam bio u istom raspoloženju kao i prošle nedelje, i skroz zadovoljan tempo trčanjem, bez neke želje da "ginem". Štaviše kad sam na 500m od kraja dostigao jednog od domaćih trkača samo sam ga otpratio do cilja i ležerno utrčao 5m iza njega, bez želje da mu nekim divljačkim sprintom pokvarim raspoloženje. Nisam siguran ali mislim da smo ušli sedmi i osmi ukupno, što mi je više nego više nego više nego svejedno :-)
Ovo je prelep kraj, vreme je bilo odlično, domaćini su bili pravi Domaćini, super staza, super trka, super organizacija, fenomenalno obezbeđenje, u par mahova je delovalo da nas čuva jedno 20 policajaca na motorima koliko brižno su ovih dvojica ili trojica zujali stazom napred-nazad. Daj bože da se barem pola od svih koji su u Skopju ili Banja Luci trčali polumaratone ovako dobro provelo, i to bi već bilo premija. Za maratonce (u Skopju) se ne brinem, oni su unapred znali da će najebati :-)
Pisao bih još, ali moram opet Loli da namažem ramena kiselim mlekom :-D

Nema komentara:

Objavi komentar