15 veljače 2017

02/21 Jaja

googlam svakakve naučne radove iz oblasti sportske medicine fiziologije traumatologije ortopedije i već ako postoji ikakva razlika između svega toga već mi je žbun u glavi

među par zanimljivih članaka (NAPOMENA: nisam čitao tekstove iz Praktične Žene o vitaminima nego samo članke sa ovih sci sajtova) nađem i nekoliko o tome kako "ubrzati" oporavak odnosno srastanje kosti

nakon prepisanog spiska svih aminokiselina koje su POSEBNO potrebne, jer neki izvori maltene uDESETostručuju potreban unos raznih nutrijenata tokom oporavka, otvorim, jel tako, stranicu Pansport da pogledam imal' nešto od suplemenata

proizvod 1 pakovanje od 110 tableta a "doza" (serving) 4 tablete,
proizvod 2 kutija od 375 tableta a doza 3 tablete,
proizvođač treći spakovao 500 tableta ali mu je doza 4 kom,
a četvrti istu količinu ali je "serviranje" 8 tableta
????????????????

pokušavao ja da prebacujem sa strane na stranu i usput izračunam ali uvek mi izmakne ponešto

otvorim EXCEL, sve prekopiram, obeležim 3 BCAA jednim bojama a 6 ovih "za kosti" drugim bojama"


otvorim uz svaki proizvod po kolonu i sve preračunam PO TABLETI, a zatim to podelim sa cenom tablete i dobijem specifičnu cenu za svakog proizvođača

nešto mi bude sumnjivo pa se upustim u dodatno istraživanje, da bih otkrio malu CAKU, a to je da je jedan proizvođač stavio UDEO SVAKE AMINOKISELINE NA 100G PROTEINA, i tu shvatim da to nije na 100g proizvoda kao što je pisalo u prvoj tabeli. NAVLAKUŠA!

iz sadržaja na 100g nađem 46g proteina, I OD TOGA su procenti, dakle svega ima 46% od onoga što su napisali masnim velikim slovima. kad sam uneo taj "skriveni koeficijent" u formulu odjednom se ispostavilo da dotična marka nije među 2 bolje nego među 2 škarta (od 4).

krenem da guglam ovo što je ostalo kao najbolje...
odmah zatim nađem na SR tržištu isti proizvod za 10% jeftiniji, a u HR ga nađem gotovo upola cene!

pokoleban tim podatkom, odjednom se iz stanja KUPUJ KUPUJ KUPUJ BRZO BRZO BRZO prebacim u stanje MA DOĐAVOLA, ČEKAJ DA VIDIM KOLIKO U HRANI IMA AMINOKISELINA

izguglam jedan odličan sajt koji do molekula ima analize raznih namirnica, sa sve spektrogramima grafikonima tablicama i čudesima




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PAZI SAD - ZAKLJUČAK
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kod nas je cena većih jaja 10 kom = 1€,
dok je za ove tablete cena 10 kom = 0.5€ - 1.5€

1)
količina 6 aminokiselina "za kosti" + 3 BCAA (u mg)

JEDNO JAJE: 2591 + 1466

proizvođači, po tableti

UNIVERSAL: 572 + 343
SCITEC: 406 + 192
BIOTECH: 379 + 149
DYMATIZE: 887 + 415

2)
miligrama aminokiselina za 1 dinar:

IZ JAJETA: 247 + 140

iz tabletâ sledećih proizvođača

UNIVERSAL: 29 + 17
SCITEC: 81 + 38
BIOTECH: 55 + 22
DYMATIZE: 101 + 47


ZA ISTI IZNOS NOVCA, IZ JAJETA DOBIJEMO OKRUGLO 4 PUTA VIŠE AMINOKISELINA U ODNOSU NA PROSEK IZ TABLETA/KASPULA OVA 4 PROIZVOĐAČA

PLUS, NA MANJIM BOČICAMA KOJE SE ČEŠĆE KUPUJU JE CENA PO TABLETI DOSTA VEĆA

Broj komentara: 6:

  1. Pa šta misliš šta su jeli gladijatori i vikinzi? Pa sigurno ne te tabletice i praškove a ratovali i vitlali sa mačevima non stop...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, kakav bi to bio gladijator, bez jaja?

      https://www.youtube.com/watch?v=gJ3tqIukBKg

      Izbriši
  2. Imaš pravo za jaja i ne znam gdje se izgubila ona krilatica : "svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje". Osim toga da te podsjetim ali vjerojatno i sam to znaš. Ja sam koristio gavez kod upale pokosnice, a on odlično može poslužiti i kod lomova. Evo jedan link za primjer(ali ima toga dosta još na netu): https://durmitor.wordpress.com/2011/07/15/gavez-biljka-od-koje-zarastaju-kosti/. Pozdrav i brz oporavak, Dida

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam ali sam zaboravio, hvala!
      Imamo gel koji sam koristio kod povreda tetiva,
      ali mi nije ni palo na pamet da bi mogao "delovati" i na kosti!

      Izbriši
  3. Koliko li im pecenje u tavi oduzme od kvalitete aminokislelina i ostalih korisnih stvari. Evo ja poceo jesti jaja poslije visegodisnje pauze. Pecem ih. Da nije greska

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. đe si mi bre, rođeni, nema te sto godina! :-)
      evo našao sam na internetu, kažu - kuvaj peci prži i ništa ne brini!
      dobrodoš'o u društvo nas s jajima :-)

      "When you heat egg proteins during cooking, some of these bonds break and the proteins strands begin to separate from one another. This makes the egg proteins more easily digestible and absorbable. Although the protein content is the same in raw and cooked eggs, your body is better able to utilize the protein from a cooked egg compared to a raw egg."

      Izbriši