19 srpnja 2018

YUT

pojavila se neka Termag trka u subotu pa sam se raspitivao i kako reče kolega maratonac "uvrtanjem ruke organizatoru" uspeo da iznudim potrebne informacije o formatu trke. naime ono što je najavljeno kao "kros" ustvari je avanturistička trka sa dodatnim preprekama radi ekstra zabavnosti događaja. odmah sam odbacio ideju naravno, jer sam se za trku i zainteresovao samo iz nesporazuma, misleći da se radi o planinskom trčanju. prosto je postao kviz ovo sa trkama, da između redova u najavi moraš odgonetati o kakvom se događanju radi...

dok sam se raspitivao za tu trku na Jahorini setio sam se da je sledećeg vikenda čuveni Yahorina Ultra Trail pa sam se malo raspitao i video da po ovim grupama na fejsu može da se pronađe neko ko prodaje startni paket. svakako nisam ni pomišljao da bih dva vikenda zaredom zapucavao put Sarajeva jer je odavde (iako samo 200-ak km) to preteško putovanje i spora vožnja.

tako sam zadao sebi zadatak da do kraja vikenda vidim ima li gde koja druga trka tog zadnjeg vikenda jula, ili da pokušam da se uglavim na JUT.

sav uzbuđen sam počeo da "biram" koju bih trku najradije trčao, no hladan tuš je bio brži od mojih veselih hormončića i sve ih je ugasio u desetinki sekunde. naime satnica je više nego presudna, a izgleda da se tamo skoro sve događa u subotu ujutru, što mi je više nego nezgodno.

ULTRA petak 24h00 / 104km / +4100m
MAXI subota 6h00 / 69km / +2800m
MIDI subota 8h00 / 34km / +2100m
MINI nedelja 9h00 / 14km / +770m

iz čega se lepo vidi da bih mogao da trčim jedino ovu dečiju trkicu od 14km, mislim u poređenju sa pravim Dužinama. putovanje u subotu popodne mi odgovara, tamo negde bi valjda video i cilj neke od ranijih trka, a start u 9h00 u nedelju je odličan tajming POSEBNO jer su start i cilj na istom mestu, što mi poklanja još par sati života u odnosu na recimo logičniji izbor (prema mojim sklonostima) MIDI trail na koji se u ranu zoru kreće autobusima sa planine pa se startuje iz Baščaršije.

nekada nas život stavi pred teške izbore a eto nekada nas počasti time što nam oduzme mogućnost izbora i ostavi nam samo da uživamo u tome što nam je servirao. no kao što rekoh, prvo da prelistam kalendare i vidim ima li šta logistički lakše od ovoga. no sada barem znam koja od svih ovih trka mi je uopšte realna mogućnost.

na kraju krajeva, 14km sa +770m /-770m je staza sa 11% prosečnim nagibom i sigurno teža od svakog polumaratona. ako tako gledaš na stvari, onda shvatiš da je sve ostalo praktički "preterivanje" a da je jedino ovo što se zove MINI ona neka prava mera trke kakvu možeš da otrčiš svakog vikenda po jednu, za svoju dušu.

Nema komentara:

Objavi komentar