23 srpnja 2018

mini


kada sam trčao svoje najbolje planinske maratone uvek sam bio odlično pripremljen, i tu ne mislim toliko na trening koliko na situaciono-taktičke pripreme. posebno u slučajevima gde ni otprilike nisam znao stazu, kao na pešteru ili mojstiru. tada bih skinuo gpx fajl i otvorio ga u google earth, pa započeo analize. koji deo je otvoren i pregledan a koji kroz šumu. gde se tačno nalaze najoštriji usponi, šta dolazi posle čega. na osnovu toga se može napraviti taktika da se neki "nemoguć" deo uspešači da bi se kasnije blaže uzbrdice otrčale što jače, umesto sve pošto-poto trčati nekim patetičnim brzinama.

isto tako, kada sam dobio mig da je još uvek moguće prijaviti se za jahorinu, i nakon eliminacije svih trka koje zahtevaju putovanje u petak, pogledao sam stazu trke na 14km. to je bilo juče i bio sam poprilično optimističan glede toga koliko bi se ta staza i ja mogli "kliknuti". prostran i pregledan prvi deo gde je lako pratiti ko je ispred i kako trči, i podosta "tehnički" drugi deo te "osmice" (oblik staze) koji počinje strčavanjem niz strmu ski stazu a završava jako promenljivim profilom gde se u svakom od poslednjih 4-5 kilometara može skinuti po pola minuta ili minut onima koji su se malo zaleteli.

jučerašnji optimizam je donekle pokolebala užasna vremenska prognoza sa grmljavinskim nevremenima sve do nekog tamo avgusta! ovo leto ćemo definitivno zapamtiti po tome što ga nije ni bilo. da je trka tu u blizini, bilo bi mi tim zanimljivije da nakon desetina "normalnih" trka otrčim i jednu takvu, po pljusku i grmljavini. veći (i to puno veći) problem mi je voziti satima kroz bosnu, dok se smenjuju munje pljuskovi i grad (led, tuča). pored loše prognoze dobio sam i odgovor neka se svako snalazi za smeštaj iako sam negde pročitao da svi koji dolaze treba da se jave organizatoru blabla. sad ću se još i sa booking-om zajebavati ha?

tako je sve spalo na prognozu koja će ipak prevagnuti, pa ću čekati zadnji dan a to je sutra, i onda ili uplatiti ili definitivno dići ruke od eksperimenta. bar da sam siguran da će putovanje i ceo izlet proteći ugodno, druge stvari bi me manje brinule. ne volim kada se više faktora protiv udruže, a ja nemam neki krvnički motiv da guram glavom kroz zid kao da se radi o poslednjoj trci u životu. više puta sam na plitvicama osetio razliku između sunčanog dana kad sediš na livadi i čekaš ostale maratonce dodele i tombolu, naspram kiše i čučanja pod suncobranom te povremenim pretrčavanjima od jedne do druge nadstrešnice.

Nema komentara:

Objavi komentar