15 listopada 2012

sekunda

... po kilometru!
(SPORTSKI BLOG, NEMA VOODOO FILOZOFIJE NI MOODOO PSIHOLOGIJE)

00'01''/km toliko je ispao "konačni obračun" tj razlika u brzini između dva naizgled ista treninga, a poređenje je ipak između krušaka i jabuka, ili kako englezi kaži između jabuka i (pom)orandži. a zaista nisam krenuo na trčanje sa idejom da napravim baš tako sličan trening kao pre 5 dana, nego sam samo imao u planu neke promene-deonice-štabilo, s tim da na licu mesta odlučim šta ću, već prema osećaju "kako mi ide". nisam hteo da se unapred opteretim kako moram da pretrčim iks kilometara kroz promene 300 brzo 200 sporo, ili 1km / 1km, ili koja god druga kombinacija. i glavno, nisam hteo puno da trčim. seo sam na biciklu i otišao 5km izvan grada, dotegao patike, skinuo duks i kroz njega proturio sajlu i vezao biciklu za mostić, a ostatak duksa sam zgužvao i stisnuo ga u gepek od city-bikea. pritisnuo sam START i krenuo, zainteresovan da vidim koja će to biti brzina, kojom ću ići te brze delove. ako bude nešto sporo, moraću da skratim deonice pa ću verovatno ići 500-400-300-200 sa odmorima koje ću već usput smisliti, pa posle 200-300-400-500 i tako dok se ne zabrojim i izgubim u brojkama. ako mi pak bude išlo puno brzo uz lakši osećaj, onda ću da produžim trening sa minimalnih 10km, negde do 12 ili 14 km, jer sam vrteo u glavi i opciju da idem 2km - 1km - 2km - 1km - pa tada 1km brz - okret - drugi brz, i opet nazad 1 - 2 - 1 - 2 i tako bih napravio 5x2km sa 4 lagana kilometra između, i to sam znao da bi mi bilo debelo ispod sat vremena. no od toga sam vrlo brzo odustao jer nisam hteo da radim trening tempo trčanja, nego nešto još brže. polumaraton je tempo, trka 10 km je tempo, šta mi to treba još i na treningu? i tako polu-neodlučan, nakon prvih 500m blage uzbrdice sam stisnuo prolazak i Polar je rekao 01:49, pih to mi se učinilo nekako sporo. još je duvao i vetar u leđa, sve sam mislio da će to brže ići, ali šta da se radi, nakon svog onog premora... 
(btw juče sam pretruptao 14km za 1h10' i jedva se vratio kući od bolova u listovima, trčao sam izuzetno niskom kadencom - ispod 170 koraka u minutu - što je jedan od najpouzdanijih znakova premora i iscrpljenosti)
računao sam kako sam prošli put na 500-tkama bio puno odmorniji, pa treba uzeti u obzir i to da danas nisam krenuo na trčanje raspoložen, nego više onako sumnjičav, u "pomozi bože" fazonu... odmor je prošao za ne znam tačno koliko no zbirno vreme je bilo tik ispod 4 minuta, pa sam se odjednom oraspoložio - ako mi se bar malo "razvežu" noge, ovo bi opet moglo da ispadne ispod 40 minuta, jedini problem je što ću u povratku imati vetar u grudi pa na tim jedva primetnim nizbrdicama neću imati onaj osećaj "letenja". i tada sam u par sledećih km maksimalno iskoristio vetar, dve sledeće 500-tke su proletele za 01:44 i 01:43 što je 3'26''-3'28''/km, sasvim pristojna brzina za umorne noge i leđa, i za nekoga ko je do juče nekoliko dana jedva stajao a bogami i ležao, i osećao se na granici bolesti. tako su se kilometri nizali kroz te promene koje sam čak štaviše dramatičnije osećao u onim sporijim 500-tkama oporavka. naime oni brzi delovi su mi delovali za nijansu brži nego prošli put (to mi je i bila namera) ali su mi zato oni spori delovali kao da stojim u mestu. na kraju se pokazalo da je upravo tako i bilo, i da sam puno više vremena izgubio u sporim 500-tkama nego što sam dobio u brzim, pa to je valjda logično, mislim, ionako. evo uporedne tabele ta dva Cenera, i pokazatelja kada i zašto Fartlek od "tek promena tempa" postaje "intervalni trening":

BLAGE PROMENE
10x500m jače, total 5km za 18'29''
10x500m slabije, total 5km za 20'47''
sve skupa 10km za 39'16''

JAČE PROMENE
10x500m jako, total 5km za 17'25''
10x500m lagano, total 5km za 22'01''
sve skupa 10km za 39'26''

... dakle 5 bržih km sam danas otrčao za 1'04'' brže,
što sam platio na 5 km oporavka koji su bili 1'14'' sporiji.


sad treba pametno smisliti šta raditi do te trke na 10.5km koja je za 13 dana (a start i cilj su mi na 3.5km od kuće!), da li putovati na polumaraton u Apatin sada u subotu, i sve to uklopiti sa radovima u kući. danas sam menjao deo elektr. instalacija, menjao neke lustere, prekidače, utikače, zakucavao lajsne u pod, treba mi još jedan dan za završetak podova, još jedan dan za struju, još 3 dana za pripremu i farbanje prozora, i još bar 5 dana za sve čega ne mogu ni da se setim no spisak je predugačak i plašim se da ga redovno gledam... da uzeo sam daske da sâm skucam onaj deo ispod metalne sudopere jer isporuka novog traje 25 dana pa sam zaključio da ću ja to sam skarabudžiti puno brže i jeftinije, računam da je to manji zahvat od pseće kućice koja je sa sve crepovima ispala kao za izložbu, jedino joj oluci fale :-)


i tako, teče život...

Nema komentara:

Objavi komentar