30 listopada 2012

plus 30 (kilometara, ne stepeni)

nisam još skinuo detalje sa treninga, a što je još gore nisam skinuo ni podatke sa trke. no ne mogu sad o tome, imam važnije stvari na pameti...
nervira me što mi secka internet pa sam otvorio u notepad-u text dokument, i tako je luzerski taj osećaj kad si off-line a praviš se da si povezan, da ne kažem konektovan :-) otprilike je sličan osećaj kao da, umesto da s nekim razgovaram, kao da mu snimam na kasetu moj govor, pa ću da mu pustim kasnije! debilno jel'da? no nemam vremena ni o tome, imam važnije neke stvari da o njima pišem...

a na teve-u ide onaj cezar šaptač psima i sad bih ja virio o čemu se tamo radi no seo sam da ovde na brzaka nešto nakucam pa nemam vremena ni za to. osećam se kao hobotnica koja je raširila pipke na sto strana a ne može da dohvati ni na jednu od tih strana, i tako razapeta ne zna šta će. btw nemam pojma koliko tačno hobotnica ima papaka, upsss greška (ajoj), PIPAKA!, (smejem se od uva do uva zamišljajući hobotnicu sa svinjskim nogicama, hahhhahahaaaaaaa), i sad ću da pokušam da izguglam na ovom seckavom internetu jer me je to zainteresovalo, iako imam važnijih stvari na pameti...

ako se ovako nastavi 90 posto ću da zaboravim sve te važnije stvari...

dakle pola minuta kasnije, ukucavam u google, to jest započinjem ukucavanje, šta da ukucam koji đavo, rekoh neki oktopod, trtmrt, ne, setio sam se, octopus, no svejedno šta ću ukucati, u početku ne razmišljam o tome da to nešto može značiti, ali momentalno mi se pali lampica "OKTO... ????". mislim, oktopod? dakle "osmonog"? pa stvarno treba biti retard i ne setiti se, no eto, bili su mi brži prsti od pameti, kao i obično?

tako sam ja odustao od guglanja ko je otkrio toplu vodu i na kraju sam možda opet zaboravio par od onih "važnih stvari". jedno je bilo sigurno ono o trčanju, tj da sam drugi dan nakon trke još uvek osećao neko mrtvilo u nogama, a to nije samo od trke po hladnoći nego od trke-nakon-ne-odmora-i-puno-treninga, na hladnoći :-) valjda tu ima neke razlike, no hteo sam nešto drugo, jer ipak, trka ko trka, treninzi ko treninzi, nema tu ništa novo, bar kad sam ja u pitanju. no ako sam oduvek terao po svom i pre i posle trke, ovaj put mi je došlo nešto zaista neuobičajeno za 2012-tu. obzirom da sam uvek nastradao kad god sam pokušao da trčim oko 2 sata ili nedajbože duže, danas sam se nekako prosto osetio da to mogu, makar da pokušam. ono, neki osećaj te ohrabri. jbg.

cirkus kreće, izlazim iz kuće "idealno obučen" po sopstvenom ubeđenju, prvi kilometar crkavam od smrzavanja, razmišljam da se vratim kući i malo pojačam oklop. drugi kilometar shvatam da vetar nije severni nego severozapadni, a obzirom da trčim po istoku i da se pojavilo sunce počinjem da se znojim kao pokeraš početnik sa tri keca u ruci, zavrćem ka zapadu ne bih li se malo ohladio, nakon par km shvatam da sam ipak pretoplo obučen no baš kada sam bio na samoj ivici da prelomim "vraćaj se kući, izbaci onu dugu podmajicu i ostavi te rukavice, baci kačket i uzmi traku, ovo je topao dan" nailaze oblaci, zakopčavam se do grla, rukavice mi ne pada na pamet da skinem i nastavljam dalje kao da se ništa nije desilo. tu sam negde napravio bespotrebnih skoro pola sata kruženja i sada dolazim na kilometar od kuće sa već 5.5km u nogama, i nastavljam dalje kao da sam tek izašao iz kuće. tupav osećaj, moram priznati. kao da sam poput miša iz crtanog filma pola sata šlajfovao u mestu, i tek sad mi je neka mačka otpustila rep pa mogu da odmaknem dalje. 

rekoh sebi - idem na neki krug od 22km, plus ovih skoro 5km, to je ukupno 27, biće to ovim mrtvačkim ritmom preko dva sata i to ihihiiiiii. u početku se vrtim oko 5'05''/km jer idem svo vreme neeeeeeežno uzbrdo i svo vreme prema vetru, tako da se nadam da će povratak biti brži. naravno, ako se ne iskomiram, inače će i blago nizvodno i sa vetrom u leđa da ostane ista brzina i još ću biti srećan što se uopšte pomeram, a brzina će mi biti najmanje važna dokle god sam svakim korakom bliži kući. na pola tog dodatka od 22km iznenadno odlučujem (brate ja sam hteo nazad a noge same odoše dalje napred, ja zgranuto gledam gde će i pitam se ko će se odande živ vratiti kući!!!) da odem još 1.5km uzvodno, što će mi sa tim kratkim povratkom doneti total 3km, dakle ukupno 30km! hehe, lepo zvuči, ali ga treba otrčati... :-(

otrčao sam do okreta za okruglo 7.5 minuta, dakle još uvek se držim početnog ritma, vraćam se za 7'15'' i odjednom me preplavljuje talas sreće, jihiii ima nade da povratak bude brži! vraćajući se na glavni put računam nekoliko puta koliko sam imao dodatka, oduzetka, idi mi dođi mi, i shvatam da sam na 22 + 3 ipak dodao samo 4.5km, a ne 5km. ŠIT!!! šta ću, izlazim na glavni put, umesto prema kući okrećem kontra u daljinu, trčim 250 metara, okrećem nazad i gle prolazim kroz raskrsnicu nakon tačno 2.5 minuta, to mora biti u metar tačno taj manjak od 500m ne zvao se ja antiša zjec. s olujom u leđa stvari postaju mnogo optimističnije, kilometri proleću po 4'45, pa po 4'40, za čas posla sam nadoknadio sve one 5'05 i sav taj višak vremena, kada sam prišao gradu video sam da ću čak stići i ispod 2.5 sata za tih 30km, no obzirom da me je čekala još jedna tura od par km trave/zemlje, nisam se zahuktavao da dodatno skidam sekunde nego sam samo nastavio istim osećajem do kuće i zadržavajući tu brzinu malo veću od 12 km/h sam završio trčanje za 2h29, okruglo.

dok sam iz gaća vadio ključ od kapije (pitam se šta li će mi ključ kad se sa one strane tri psa propnu na kapiju i na svakog ko priđe laju kao mahniti?) časkom sam izračunao (???) da je tih 60 sekundi manjka na 30km jednako 2''/km i odmah sam shvatio da sam napravio prosek od 4'58''/km, paaaaaa, zvuči bolje od 5'/km. baš poput onih cena u metrou, 6.99, 12.99, nikad nije ona sledeća "okrugla" cifra :-)

damn, i tek sad sam se setio šta sam zaboravio (ako se tako može reći). dok sam trčao poslednjih pola sata, kroz glavu mi je proletala skica bloga kako bih mogao da opišem poslednjih 3km, tipa "3km pre kraja trčim tuda, ritam taj i taj... 5km pre kraja dolazim na ravno... 9.5km pre kraja se vraćam na glavni put i pravim dodatak od 500m..." i tako do kraja, tojest početka, gde bi pisalo "30km pre kraja izlazim iz kuće ubeđen da sam se idealno obukao..." no hajde, sad kad sam već zaboravio sve to, PA KO BI GA PISAO IZNOVA????

Nema komentara:

Objavi komentar