17 siječnja 2013

40 x 100, da te bog sačuva...

Eh, nisam odavno pisao o trčanju. Mislim na ono "pravo" trčanje, treniranje, mazanje i tako to :-) Više sam bio u nekom rekreativnom fazonu, računam, treninzi mogu da sačekaju proleće i toplije vreme, a dok je zima baš i ne moram da čerečim ove skkvrčene mišiće, i da krte tetive dovodim do tačke pucanja. No eto, dosadi čoveku i trčkaranje, gore-dole po kamenjarima i šumama, a još kad zaređa nekoliko dana po 6-7-8-9 stepeni, prosto ti deluje da je proleće možda ipak došlo. I tako...

Druga je tema koliko je dan nakon vožnje od 4h po planinama baš pogodan za brzo trčanje. No da vam kažem, sat vremena posle duple crne kafe (opet mi je prerano proključala u mikrotalasnoj, pa sam je srkao iz pleha!) je uvek pravi trenutak. Uglavnom. Ovaj put sam imao plan, okviran. Idem do izlaska iz grada u laganom Tempu da se zagrejem, i odatle ću da krenem da radim onaj trening "100/100" pa ću na licu mesta da odlučim koliko ću serija, ili ću sve u cugu, ili već koja varijanta. Nema tu puno filozofije, mogu da teram npr 6-8-10km u tim promenama 100m brzo 100m rastrčavanje, ili mogu to da uradim kao npr 4+4km promena a između da ubacim kilometar odmora, ili 3+3km, tako nešto. Na primer 2km laganog trčanja (na pola između tih serija ubrzanja) je puno i ohladio bih se previše jer ne nosim nikakav šuškavac sa sobom, a onako u helankama i duksu volim da svo vreme budem zagrejan. Nisam nikada pronašao sebe u onim tzv stadionskim treninzima gde se po sto puta skidaju, oblače, istežu, zagrevaju, rastrčavaju, rade poskoke i ubrzanja, sačuvaj me bože, ostaneš 2 sata na treningu zbog 5 hiljadarki! Kod mene to ide na Bum-Tras-Trans, izletim iz kuće i u sledećih sat i nešto "ko živ ko mrtav", i doviđenja.

Nakon prvih 3.5km sam stisnuo lap, i krenuo po onim oznakama na putu. NISAM zapinjao kao da radim nekakve sprinteve, nego sam više pokušavao da brzo "vrtim" nogama. Kad kažeš Brzina to može da bude sve i svašta, a recimo Italijani imaju velocita' i agilita', gde bi prvo bila brzina kretanja, a drugo brzina pokreta. E mene zanima ovo drugo. Jer ono prvo je praktično proporcionalno snazi (ajd, snaga/težina, da ne ispadne da ne razumem fiziku), a ovo drugo je jedna od osobina koje krase svestranog sportistu. O tome bih mogao poseban post, da ovo ne ispadne romančina na 555 strana...

Prvi km je prošao više-manje u prilagođavanju na neki rad koji su moje noge (a bogme i ruke) malo zaboravile, a drugi je već išao glatko. U toku ta dva km sam napravio TAČAN plan koji sam sledio do kraja. Zamislio sam da otrčim 2km (dakle 10 promena od tih 100/100m), pa da ubacim 500m laganog trčanja, pa još 2km, pa onda 1km laganog trčanja (to mi je trebalo da bih po tim oznakama kroz prvih laganih 500m tačno došao na 5km od starta, i odatle se vratio još 500m lagano, da bih dobio 100% "simetričan" trening). 


Lakše je kad se vidi, kažu da dobra slika zamenjuje 194 reči.

U odlasku sam imao vetar u leđa pa iako je blago uzvodno nisam krenuo presporo, ali je zato povratak zbog grudnog vetra bio tek neznatno brži iako je inače veća razlika u brzini. Često bude i 10''/km brži povratak od odlaska, no eto, možda je danas baš ovako bilo i bolje. Iako staza svo vreme ima blage nagibe, valjda se tako pogodilo da je u svakom kilometru bio sličan odnos tih nežnih uspona i spustova, jer su brzine ispale praktično iste celom dužinom treninga. Evo i tablice sa brzinama. 


Poslednjih 3.5km sam zaista lagano pretrčkarao po travi pored reke i uživao u dobro otrčanom treningu, bez ikakve žurbe ili razmišljanja koliki će biti krajnji prosek. Koga briga. Onaj srednji deo trčanja, tzv "netto trening" od (2 + 0.5 + 2) + 1 + (2 + 0.5 + 2) = 10km je prošao za 41'18'' što je brzina za maraton 2h54 :-) 

Doduše danas sigurno nisam mogao da 4x duže trčim istim ritmom ali mislim da sam bar 2x mogao isto ovako, eto za polumaraton 1h27. Bilo bi to jako čudno i iritirajuće da neko pored tebe trči tako da se zaleti 100m pa uspori, pa ga taman stigneš a on opet ubrza i odmakne, pa opet uspori i sačeka te, i tako 21km! Haha baš zamišljam sličnu glupost, prosto da mu kažeš - idi čoveče leči se, nemoj da nerviraš kolege :-)

1 komentar: