15 kolovoza 2020

jabuka

 15. avgusta je valjda neki praznik u hrvatskoj i nešto mi se kroz sećanje javlja da je tada uvek bila trka u banji Topusko (terme) i čini mi se da je trka bila neke netipične dužine tipa 15km ali mi nikada nije prelomilo ono "ma ajmo!" zbog toga što je u špicu turističke sezone i kontao sam da bi bio žestoki štres da sedim satima u autu na granici i da se nerviram, ili nemam pojma da se ide preko bosne ili preko šida ili otkud znam. i taman kad su to pretprošle godine valjda promenili da bude standardna trka na 21km (poklopilo se sa Kanjižom) e onda je prošle godine valjda nije ni bilo i ove naravno da su putovanja nemoguća itd itd

jednom prilikom smo prošli autom tuda, otprilike je to bila jedna od prečica kada se prvog vikenda juna standardno ide na plitvički maraton pa smo zadnjih 5-6 godina izvodili besne gliste kao daj da prođemo svim mogućim putevima i jednom od tih prilika videh i one divne šume i brežuljke u kojima je ugniježđeno topusko.

inače jutros nisam trčao jer sam pre najavljenih pljuskova hteo da završim jedan onako srednje veliki posao a to je potpuno uklanjanje stabla trule jabuke iz dvorišta. pre par godina je počela da se suši, onda su je napali crvi i mravi i skroz je oglodali odmah iznad korena pa je izgledala kao ikebana i počela da se ljulja, zbog čega sam je gurtnama vezao za samonikli dud koji je pre nekoliko godina nikao odmah uz nju. kao da je znao da će joj trebati neki naslednik zbog hladovine. rekoh ako će već da krcne u toku neke oluje, bar nek ostane da visi nakrivljena umesto da mlatne i polomi sve ispod sebe. ove godine je rodila dovoljno za tri kese narendanih jabuka za pitu koje će u zamrzivaču sačekati zimu i poslužiti kao afrodizijak pred neke Dužine kroz bljuzgu. 

tako smo to Živka i ja nekako obalili i sekiricom još nacepkali koren na čačkalice da ne štrči iznad zemlje i odgurali kolicima sva ova drva do obližnjih zgrada jer dosta penzionera još uvek koristi peć i kupuju drva pa ako nešto može da se iskoristi neka im, eto zime iza ugla. 

vidim gore da mi u tab-u gde mi otvoren čami fb piše (4) a nisam dva dana imao nikakvih aktivnosti tamo, verovatno je opet ono vikend dosađivanje tipa "cica ceca i caca idu na događaje koji bi vas mogli zanimati" pa me ni ne zanima šta iskače. čekam da prođe ovaj drugi pljusak za danas pa da se ponadam da će pre trećeg biti opet par sati fore pa da odem na neko trčanjce čisto da ne presedim ceo dan, stiže zima (treći put je već prizivam u istom blogu) pa će doći novi gripovi i bronhitisi pa će se ležati dva meseca u ćebetu i što bih onda usred leta propustio da se negde proluftiram, pa makar dan bio ovako buđav kao današnji?

Nema komentara:

Objavi komentar