12 kolovoza 2016

8x21

završen je i četvrti maraton, iliti osmi polumaraton (kako god vam se više sviđa) u zadnja 4 dana.
statistika kaže da sam svakog dana bio na nogama U PROSEKU 3h56, da sam imao 520m uspona (ok, 20% manje od Plitvica), da mi je prosečna brzina puzanja bila 5'38''/km i da sam trčao prosečnom mrtvačkom kadencom od 85 dvokoraka/min.



najveća razlika ovog 8-og u odnosu na prethodnih 7 je što sam trčao u novim patikama, nasuprot nekim utabanim i izlizanim papučama u kojima sam svo vreme imao osećaj kao da trčim bos, ne baš po trnju ali recimo po travi. ali bos.

iskoristiću ovu priliku da razbijem jednu zabludu/neobaveštenost, da patike mogu da POMAŽU prilikom trčanja.
naprotiv.
kad trupneš nogom o tlo, ako bi stao na vagu pokazala bi između 100 i 200kg, bez obzira što si težak 60-70kg.

poenta je da ti dobre/nove patike puno manje ODMAŽU u odnosu na stare patike, jer si svojom težinom i snagom realno ipak "zaslužio" da ti se deo energije isplati u sledećem koraku.

osim ako je u patike ugrađena neka tehnologija koja proizvodi energiju, neka opruga jača od ljudske tetive (poput onih karbonskih produžetaka koje je ono sponzorisano raštimovano goveče od Pistoriusa koristilo da dobije duplo duži korak od treniranog sprintera), verujem da se ne treba plašiti toga da će nam nove patike dati neku nepravednu prednost nad konkurencijom.

no nakon što sam se ovih dana navikao da mi stare patike samo urade PLJUFFF i zalepe me za asfalt, ovo večerašnje trčanje u novim patikama je delovalo "nebo i zemlja" jer odjednom nisam imao taj osećaj da stojim u mestu.

Nema komentara:

Objavi komentar