10 kolovoza 2016

nije test štoperice, nego "drugi utisak"

ima u jednoj knjizi među uputstvima za blogovanje ovakav savet, kaže jednom nedeljno napiši nešto da se od toga svi sablazne i ispovraćaju, jer ti na blogu ne trebaju seronje plišanog želuca.



to je zahvat u stručnim krugovima poznat i pod šifrom odvajanje žita od kukolja. sudeći po statistikama ispadne da na jednog ko je lajkovao stranicu svaku glupost pročitaju još troje koji nisu lajkovali, što će reći da imaju svoje razloge zašto nisu, ako već ne mogu mirno da žive a da ne svrate ovde da gvirnu šta ima novo.

nego da vam kažem nešto o ovom garminu. ovo je čudo prirode. blage veze nema sa onim 225 koji je bio prvenac u čitanju pulsa sa ručnog zgloba, a verovatno je dosta doprineo onoj čuvenoj izreci o prvim mačićima.

ukratko, ili UNAJKRAĆE,
nakon evo 4 trčanja od po 2 sata, i nekoliko pešačenja od ukupno desetak sati (hehe a tek ga imam treći dan) ovaj 235 nije napravio NIJEDNU grešku, baterija mu nakon nekoliko sati snimanja ne siđe ni do pola, a sat je lakši od prethodnika, dakle optimizovali su mu potrošnju, za razliku od proizvođača pametnih telefona koji svu potrošnju nadomeštaju baterijama od pola kile pa ti svaki izdržljiv telefon deluje u ruci kao ciglu da nosiš.

dakle savršeno i crta putanju, i čita puls, a ima i nekih novih mogućnosti koje koristim prvi put, recimo prikaz kadence trčanja što je za svakog ko nešto zna o trčanju možda i važniji podatak od brzine kretanja jer brzina može da varira zbog desetak raznih faktora a frekvencija koraka zavisi isključivo od stepena zamora/odmornosti.

tako sam već pohvatao da poluodmoran trčim uzbrdo sa 83-84 dvokoraka u minutu, po ravnom 85-86, a nizbrdo 88 recimo, dok odmoran trčim u svakoj od tih situacija sa par dvokoraka u minutu više.

takođe je zanimljivo kao vid treninga pokušavati da frekvencija raste prema kraju trčanja, a ne dozvoliti da opada zbog zamora. no za to već treba malo više iskustva i osećaja.

ipak kao čovek svestan svog organizma i svega što se unutra događa, najdraže mi je savršeno očitavanje pulsa, svaka im čast kako su ga popravili. znam da mnogi koriste Garmina samo da bi gledali TRENUTNU BRZINU, a ja recimo taj podatak uopšte nemam na ekranu!

imam na prvom ekranu
1 puls
2 dužinu lap-a
3 prosečnu brzinu lap-a
(to je puno bolji pokazatelj jer trenutna brzina neizbežno mora da varira i da ima male greškice čas na gore čas na dole)
4 frekvenciju koraka

a na drugom ekranu (kad prešaltaš dugmencetom)
1 trenutnu nadmorsku visinu
2 ukupnu udaljenost
3 ukupno vreme
4 ovo menjam od dana do dana, isprobavam razne stvari, a trenutno mi stoji "strana sveta ka kojoj trčim" jer mi ta funkcija može koristiti da manje lutam kada trčim po nepoznatom terenu



sve u svemu, ovako na prvu loptu, model 225 ne preporučujem nikome na kakvim god sniženjima ga uskoro budu nudili, a stotinak evra skuplji 235 preporučujem svakome koga uopšte interesuje da prati puls na treninzima a nervira ga ona glomazna traka na grudima. koga pak boli uvo za puls, može da nađe tri puta jeftiniji gps satić ili da trči sa pametnim telefonom.

Nema komentara:

Objavi komentar