09 prosinca 2023

izvini Gugle

prešao sam s konja na lipicanera
ChatGPT: 
Here is the translation of the provided text into Croatian
NASLOV
"Prekomjerno gledanje televizije povezano je s povećanim rizikom od demencije, Parkinsonove bolesti (PD) i depresije, dok je ograničena svakodnevna uporaba računala koja nije povezana s poslom povezana s manjim rizikom od demencije."

za sada deluje obećavajuće, TV jedva da gledam a ovo malo što sam na kompjuteru mi nije povezano s poslom.

trenutno sam u trilemi da li da 1) pokušam da osvežim ovaj kompjuter koji se usporio do tačke puštanja korenja po stolu i podu, ili 2) pogledam ponudu kompjutera, ili 3) pogledam ponudu laptopova s Windowsima.
1) je najjeftinije ali najkomplikovanije, nakon par dana muke možda opet ispadne nemoguće 2) je najlogičnije i najbrže, a 3) je najisplativije na dugi rok jer u laptopu dobiješ i napajanje i ekran (nov) i mobilnost i puno manju potrošnju struje za razliku od stonog računala koje guta 500W na sat.

mada kao što rekoh, ne koristim ga po pola dana.
doduše ako bih imao manji laptop onda bih njega odneo na posao zbog muzike umesto onog tablet-a koji mi je upropastio pola sd kartica koje sam u njega ikada ubacio.
imam i stari laptop koji "secka" jer nema dovoljno memorije za grafiku, ovi moderni klinci bi za njega rekli "digitron" ali za neke stvari može da posluži iako je bespotrebno veliki i nezgrapan.
a ne treba mi ni prepuna kuća koja bi ličila na salon tehnike ili radije na stovarište poluupotrebljivih aparata.

sve ovo razmišljam jer nisam trčao nego samo malo odmorio mozak na bicikli i vratio se kući da čistim lišće, još par puta da spadne i to je to za ovu jesen.

Nema komentara:

Objavi komentar