25 listopada 2017

46

Stiglo mi je obaveštenje od Događaja "maraton plavi krug 12.11.2017." i kao i svake druge jeseni opet sam se setio da pogledam koliko imam istrčanih maratona. Otvorio sam jedan Word fajl i razvrstao sve te najduže trke. Izbacio ono preko 42km, izbacio dve treking lige od po 41km (iako su teže od svakog ravnog maratona) i izgleda da sam trenutno na brojki 46.

Da nijednom nisam odustao, imao bih 50, ali nisam završio Beograd 2x (oba puta zbog žuljeva i to u kasnoj fazi trke), Plitvice jednom (pokvario stomak), i Pančevo (zbog zabune u brojanju krugova). Svaki put sam u dnevnik upisao 42km ili više jer sam se logično morao vratiti do starta/cilja, no nijednom nisam za to uzeo medalju iako sam uvek "stigao" u okviru limita.

U međuvremenu sam još nebrojeno puta pretrčao na treningu 42km ili više, dosta puta i preko 50km, no to se ne računa. Nisam nikada bio veverica kojoj je smisao trčanja bio da donosi medalje i trpa na gomilu. Recimo, u 2006 & 2007 sam istrčao samo 9 maratona, iako sam bio u formi da svakog vikenda trčim po jedan.

Beograd - Plitvice - Novi Sad - Podgorica
Beograd - Međugorje - Plitvice - Zagreb - Podgorica
Uvek su mi od količine bili važniji rezultati:
2h59 - 3h01 - 2h59 - 2h49 - 2h53 - 2h53 - 2h56 - 2h59 - 2h51
Dakle prosečan rezultat 2h56', sa sve dva Plitvička, a u Zagrebu sam bio oficijelni zec i nisam "smeo" brže.

Ne bih to menjao ni za 300 medalja, iz prostog razloga što ne osećam potrebu da dobijem "nagradu" za svaki korak. Koliko ljudi ore i kopa, izvlači drva sa planine, po 12 sati svakog dana pa ne dobiju medalju. U odnosu na to, pretrčkarati (i usput se šećkati ako su labavi limiti) maraton mi zaista ne predstavlja nikakvo "dostignuće". U protivnom bih samom sebi pravio medalje za svaki trening od 53km. (ovde je bolje da ni ne pominjem ljude koji očekuju medalju i kad završe trku od 3km)

Eto zašto nisam ni znao taj broj, i već neko vreme svima odgovaram "četrdesetak", iako na svakih par godina ažuriram spisak u tom Word fajlu. Možda je to korisno samo da bih usrećio sve koji su pretrčali više od 50, kada shvate da su "bolji" od mene. I od Olivere Jevtić. I od Paule Radcliffe. Ma da. Živeli!

2 komentara:

  1. Eto vidis prozivao si Rosija a on covek vozi motor sa brojem 46...bas koliko ti imas maratona :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prijavio sam se za Plavi Krug ali ne znam koliko ću moći da istrčim. Sad će mi najveća motivacija da ga završim biti da zeznem mog obožavatelja Rossija pa da mora da menja dres na 47

      Izbriši