15 prosinca 2012

Avakum (prorok)


pre 2.5 godine se u gradu pojavio psić koji je od svih bežao i krio se. par puta je pretrčavao ulicu prema našoj radnji i nazad do parka. jednog dana ga je udario auto i kao što to uvek bude sa lutalicama, posle toga je par dana kunjao i ležao, teško se krećući. kada je počeo malo više da ustaje, shvatili smo da mu je bila slomljena prednja šapa, a da je tokom tog ležanja/oporavka srasla malo nakrivo. nije mu puno smetalo pri hodu no nije baš više izgledao kao primerak za izložbu. ustvari, šta da se lažemo, nije ni pre toga :-)
i tako smo ga mi malo pričuvali, hranili u nekom budžaku iza radnje, i mislili da će svako nastaviti svojim putem. međutim (uvek to međutim) tog proleća on je počeo sve više da "visi" ispred naše kuće, i u jednom trenutku kada je javljeno da će šinteri da potruju sve lutalice u gradu, mi smo ga pustili u dvorište.
baš u to vreme, jednog majskog dana, ja sam otišao na poslednju Dužinu (39km) pred Plitvice dok je Lola ostala kući sa Dunjom i sačekala veterinarku - radilo se o otkazivanju bubrega, a sledeće noći je i uginula (zbog čega smo na kraju odustali od Plitvica te godine). taj mali psić je bio sa nama tek par dana i ispalo je neverovatno kako ga je Ringo prihvatio. Ringo je bio vezan za Dunju i ko zna šta bi bilo da nije neki mali zvrk počeo po ceo dan da mu odvlači pažnju. pošto je bio ceo onako žuto-mrk, sa belim "čarapicama", od zezanja da izgleda kao Mačak U Čizmama, ostalo mu je ime Mačak. to je na blogu ovaj levo u Salomonkama.
još je ostalo odrediti mu rođendan... npr Dunju smo pronašli krajem marta i bila je jako mala, pa smo shvatili da je rođena negde oko nove godine. tako je "nasledila" datum rođenja od našeg starog psa Lokija, koji je rođen ovde u dvorištu pa mu se tako i znao tačan dan. Ringo je došao 2 god posle Dunje, takođe krajem marta, i takođe je "slavio" rođendane zajedno sa Dunjom.
eeee ali Mačak je došao u maju, i po analizi zuba je izgledao nešto stariji od 4 meseca, očigledno je bio rođen pre nove godine...
ja sam došao na ideju da otvorimo onaj Crkveni Kalendar, i da po nekom svecu odaberemo rođ za malca. iščitavali smo silu nekih "nikad čuo" imena i odjednom povikali AV-akum! idealno ime za kera! :-)
sledeće godine, na jednom rođendanu kod rodbine, neko je počeo priču o praznicima, pa je domaćin dohvatio isti takav Crkveni Kalendar. 
- kad je slava Ta i ta? 
- Tog dana. 
- a jel Onaj svetac pada Tada? 
- nije nego posle Ovog. 
u svoj toj raspravi se ja umešam onako nonšalantno 
- a jel Avakum ono beše 15-og Decembra?
tek svi okolo povikaše
- ko? - koji ti je taj? - kako reče, Avakum?
u tom času Lola shvata do kakve je smešne situacije došlo pa se uključuje
- Avakum bre, kako niste nikad čuli, svašta, da i ja mislim da je 15-og
domaćin pretražuje prstom po sitnim slovima, četrnesti... petnesti... AVAKUM!!! pazi stvarno petnestog! ja nisam nikad čuo za njega...
- ni ja... - ni ja... svi nas gledaju zadivljeno
- svašta, ovde izgleda kao da samo nas dvoje znamo kad je Avakum, rekoh Loli nekim razočaranim glasom dok sam se uzdržavao da prasnem u smeh sa 130 decibela :-)

Nema komentara:

Objavi komentar