28 prosinca 2016

sutra 29.12.

onomad pre par dana sam nešto citirao pa sam se posle trgao da nisam možda nešto lupio pa sam u nastavku otvorio izvore znanja i čitao o razlikama između sufizma šiizma sunizma i vehabizma, i obzirom da mene svašta zanima pa umem tako da se začitam do besvesti na kraju sam stigao i do islamskog kalendara i njegovih posebnosti.

sutra se završava nešto.
nije kviz, radi se o islamskom kalendaru
obzirom da on prati mesečeve mene, 12 meseci se malo brže okrenu od 365 dana i svake godine taj kalendar krene u krug nekih 11-12 dana ranije.

nešto slično julijanskom kalendaru koji je pravoslavcima oterao božić 13 dana kasnije i tamo ga zacementirao, s tim da je islamski kalendar nezavisan od ostalih kalendara i jednostavno prati mesec (tzv. lunarni kalendar).

trenutno traje Treći Mesec koji se zove Rebi-ul-evvel, i to bi otprilike značilo Prvi Mesec Proleća. izvorno je to bio najlepši i najsrećniji mesec, a neki izvori upotrebljavaju i izraz "blagosloven".

e sad kakav je vama bio, nemam pojma, ja se na svoj neću žaliti iako mi je bio sušta suprotnost Proleću odnosno bio mi je totalni kraj svega, godine, napora, uzbuđenja, trka, svih kalendara, i tako se namestilo da sam upravo s krajem ovog meseca napravio nešto što bi moglo da podseća na poslednji korak jedne sezone.

sutra mu je prema većini izvora poslednji dan a 30-og decembra je prvi dan Četvrtog meseca. treba imati u vidu da sam ja rođen u 4. mesecu (gregorijanskom) aprilu, pa eto i tu neke simbolike da bi od prekosutra moglo nešto da mi "krene" nabolje.

večeras sam nakon 5 dana pauze opet otišao na trčanje, između dve bedne vejavice koje nisu pošteno ni zabelele tlo. od jutros mi se pojavio pozamašan bol u leđima, juče sam dosta teglio i fizikalisao po hladnoći, a ni danas nisam bolje prošao. noge su mi bile premorene kao i donji deo leđa, a poseban umor sam osećao u gluetusima i svaki korak mi je bio malkice bolan.

u takvim okolnostima jedino je bilo važno pomerati se od tačke A do tačke A (jer sam morao da se vratim kući) a brzina puls kadenca i dužina koraka su mogli malo da se sklone sa tapeta. na kraju sam završio negde između 56 i 57 minuta što je taman na pola između onih odmornih 52 minuta i umornih 62 minuta koji su mi potrebni za taj krug od 10km sa brdom od 100m u skoro potpunom mraku, na kraju fizički napornog dana.

plan nemam, prognozu ne znam.
ako bi išli na novogodišnju trku u subotu to bi značilo da bih mogao da otrčim još samo sutra uveče (četvrtak), i da "treća sreća" trčanje umesto u petak uveče pomerim za subotu u podne. dva treninga i odmah trka, to bi bio eksplozivan početak sezone, ujedno sa početkom Četvrtog meseca islamskog kalendara, čije ime na italijanskoj vikipediji pak interpretiraju kao "Drugo Proleće". naime jako su šturi podaci pa sam tumarao od jezika do jezika da bih nešto više saznao.

Nema komentara:

Objavi komentar