20 ožujka 2017

Ulazak u Pucanj

Nakon ulaska u harem treba odmah sutra ući u pucanj, hmm, ne sećam se te poslovice. Pre će biti da je neka zagonetka. Naime kažu da smo ušli u Proleće nešto pred podne, dakle ovo je prvi prolećni blog. Fino.

Jutros sam bio na kontroli, ortoped je rekao da više ne moram da nosim utege, osim u situacijama kada postoji šansa da se previše protresem, ako mi ne smetaju. Čak je rekao da mogu i "da se držim za kosilicu" za travu, ali da je ne vučem baš previše.

S druge strane gotovo u svim dokumentima koje sam izguglao na temu rehabilitacije piše da ne treba hitati sa bilo kojom vežbom dok prethodno nismo razradili sve zglobove ruke kroz opseg potreban za tu vežbu, pa i malo veći. Dakle ruke bi trebale slobodno i bez nelagode da "verglaju" kroz trkačke pokrete, pre prvog trčanja.

Već nakon pola dana bez "okova" osećam kako rukom mogu da napravim neke pokrete koje do juče nisam ni pokušavao, a ne znam zašto. Verovatno od straha, jer nije bilo 100% sraslo. Ono što me zbunjuje je da MOŽDA (...) deo ukočenosti potiče i od nošenja utega i nepokretanja ruke, a ne samo od preloma.

Naravno kao što sam jutros razmišljao o onome kako proleće dođe u sekundi (a Australiji jesen) a horoskop putuje 24h naokolo planetom, tako je stanje i sa ovom povredom. Do juče sam bio zvanično "ugipsan" i povređen, od danas sam zvanično "čitav", a realno se ništa naročito nije promenilo.


Zadnje dve nedelje pred pad mi je forma iz osrednje lagano kretala ka "nije loše" da bi mi se sa prelomom naravno svaka mogućnost kretanja smanjila na nulu.

Tako je ostalo narednih mesec dana, da bih u prethodne dve nedelje mic po mic mogao da pešačim sve dalje i sve brže, a truckanje koraka mi je sve manje smetalo.

Pretpostavljam da će sada taj napredak krenuti malo strmijom linijom iz crvene ka onoj žutoj zoni ("nisam mrtav ali daleko sam od forme") jer ću u narednih 14 dana verovatno od pešačenja preko trčkaranja stići do nečeg što će moći da se nazove "trčanjem", a dotle bi i ovaj hematom na boku mogao skroz da se smanji i da mi ne skakuće tu kao neki pedometar zakačen na kaiš :-)

Konačno od 8. do 10. nedelje od preloma bih u prvoj polovini aprila voleo da mogu "normalno" da trčim, a da li će to truckanje biti ograničenog trajanja zbog bolova u ramenu, to ću tek videti.

10 nedelja i 2 dana nakon pada će mi "pasti" i rođendan a to mnogi izvori pominju i kao neku najoptimističniju mogućnost "povratka sportu". Obzirom da moj "sport" ne zahteva neku makljažu, a da se polumaratoni mogu otrčati i "polulagano", nastaviću da se nadam da bi mi bilo izvodljivo neko nezvanično pojavljivanje na Beogradskom polumaratonu (na bilo kojem delu staze) ili na nekom drugom, u nedeljama koje mu prethode.

01. 04. Novi Sad
08. 04. Ušće
prazan vikend ? (treking liga Kragujevac ako ustanem u 04:00)
prazan vikend ?
23. 04. Beograd
prvomajski vikend ? (postoji li još Prvomajska trka na Ušću?)

Nema komentara:

Objavi komentar