24 listopada 2020

višnja

od celog bogovetnog planetarijuma mi došla samo jedna notifikacija za rođendan drugarice Višnje pa sam pokušao da se setim poznajem li još koju škorpiju i došao do zaključka da to nije neki znak kojeg svako mora po nečemu da zapamti. ni posebno agresivan ni posebno dosadan, kako bih to formulisao, ako podelimo znakove na one koje ceo svet može da prepozna na prvu loptu i na one druge koji su znak više za sebe a ne za javnost, onda je škorpija u ovoj drugoj grupi. tipa kad ti neko kaže da je škorpija a ti mu kažeš aham, u prevodu koga briga. devica škorpija vodolija blizanci, to može i da se ukine iz horoskopa, ničemu ne služi.

tako mi je Škorpija počela danom u kojem mi se nije trčalo ali sam ipak nešto malo trčao, a evo nastavlja se danom u kojem mi se takođe ne trči ali za razliku od juče sada nema šanse da ću potrčati. iz čega dolazimo do zaključka da za dnevnik treninga uopšte nije bitno da li ti se trči ili ne, jedino se računa šta si radio, a ne šta ti se (nije) radilo. sat je nastavio da mi obračunava potencijal na eventualnim trkama gde me je počastio do granice nemogućeg, a obaveštava me i o kataklizmičnom spavanju pa se tako uspostavi neka ravnoteža da me duplo više uplaši nego što me minut ranije obraduje.


sa tvog ekrana u rezultate Ljubljanskog maratona sledeće godine, hvala braćo drži tata, i tata bi sine, i sve ostale nebulozne izreke ne mogu zajedno da opišu koliko mi ovih 3h20 deluje izvan domašaja nakon nepun mesec "treniranja" od čega ako realno sve raščlanimo ima možda 5 treninga i 20 dana glupiranja, no valjda je i to preveliki pomak na početak godine pa ga zato zovem "treniranje". 

doduše i 19'25'' mi deluje naučna fantastika kao i 41'01'', a iz nekog (opet) čudnog razloga mi malo ispod 1h32 za polumaraton zvuči sasvim moguće, možda ne sutra ali ako bi se vratila sezona trkâ i zaređala 3-4 polumaratona vikend za vikendom, to bi otprilike bilo to čak i da ne idem pun gas.


više me zbunio ovaj ekran o spavanju jer mi se nijednom nije dogodilo da imam bukvalno nula sekundi i minuta dubokog sna, bio sam slab sa REM zbirom ali sam valjda uvek imao negde oko 40-50-70' dubokog sna, šta god to značilo. kad nisam imao dovoljno REM faza pisalo mi je da mogu biti dekoncentrisan i rastrojen tokom dana, a sada mi pak piše da se ovaj drugi nedostatak može odraziti na energičnost. kao da mi je trebao sat da mi to kaže, budan sam već 4 sata i ovaj (u glavi) osećaj vunene ponjave otkuvane na 95° i posledično zgužvane i skupljene na 30% svoje veličine mi je više nego dovoljan pokazatelj da bi ostatak dana bilo najpametnije prespavati i ne pokušavati ikakvu akciju.


nema veze, imam dosta neke nepreslušane muzike u svim mogućim telefonima tabletima laptopu i kompjuteru pa ću nakon svih silnih lutajućih dana za promenu provesti jedan ovako zalepljen za fotelju kao mačka, mačku boli dupe, nemoj uvek biti zeko, ponekad budi kao mačka.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ima još jedna stvar. gledam u excel i primećujem da u oktobru imam već 267km i da mi je to blizu rekordnog meseca u godini (mart) iako je oktobar tek na 3/4. razlika je simbolična, 275 naspram 267, ali neću danas ići da trčim 8km da bih izjednačio rekord, to smo se valjda već odavno dogovorili. na primer samo onaj Kablar sa svojih 26km ladno može da se računa kao 20% veća dužina imajući u vidu koliko sam se potrošio na tako "malo" kilometara, doduše sa milijardu metara uspona. 

druga stvar koja me je iznenadila u excelu je pokušaj da nešto obračunam:
u jednu kolonu sam ubacio dužinu srednje i velike staze iz Szzzubotice, u drugu kolonu sam uneo moje ciljno vreme i rezultat dvoje s kojima sam trčao prvih desetak kilometara, nakon čega sam ubrzao i malo zatim skrenuo na srednju stazu, dok su oni nastavili na veliku. u tom trenutku su bili barem dva minuta iza. no excel kaže da su napravili skoro isti prosek kao i ja, iako su trčali dodatak od nepunih 8km. ono što me zbunilo je da sam ja nakon tog razdvajanja krenuo da mažem kao lud i zadnje kilometre trčao puno bliže 4'/km nego 5'/km (zato sam i pobedio), taktika koja uopšte ne priliči ovima koji su tabali dužinu. 

iz čega sam na kraju shvatio da se zvanične dužine trekova verovatno nisu poklapale sa stanjem na terenu, pa kao što je i moja staza bila 400m kraća, njihova je verovatno bila čitav kilometar i onda bi i ostale brojke dobile neku logiku. sve to ne znači da sam džabe računao i gubio vreme, nego da sam shvatio nešto novo a to je da je nemoguće na trekkingu baratati brojkama sa takvom pouzdanošću sa kojom možeš npr. u Zagrebu porediti polu- i maraton koji se trče na 100% identičnom krugu, s tim što ga maratonci idu dvaput.

Nema komentara:

Objavi komentar