23 rujna 2021

kolekcija leto zima jesen zima

vidim samo dve tupave stvari u vikipedijinom dejli mejlu, kaže 1) da su alhemičari nekada bakar zvali Venus, i 2) da ona izreka pripada Reju Čarlsu - živi svaki dan kao da ti je poslednji jer ćeš jednom biti u pravu.
ne vidim tu ništa pametnije od logike trećeg osnovne ali šta drugo i očekivati od r'n'b muzičara.

inače seo sam da se žalim na ovaj period kasne jeseni na izmaku leta koje se završilo poprilično neslavno.
kao zadnja epizoda neke serije gde junaci stoje u vrtu na nekom koktelčiću ili roštiljanju i onda se odjednom niodakle sruši neki helikopter i dok teče odjavna špica vidiš samo oblak prašine.
kakav jadan način da saopštiš da niko od glavnih glumaca još uvek nije produžio ugovor za dogodine.

tako smo i mi na balkanu ostali da se češkamo po glavi i pitamo se gde nestade leto, kad sam juče zamalo ušao u lokalnu prodavnicu na brdu da kupim one gumene Vileda rukavice za ribanje jer su mi se prsti skroz smrzli od kočenja. tačnije ušao bih u prodavnicu ali nisam bio siguran da imam dovoljno para jer sam poneo samo 500 rsd što je 4€, rekoh da se ne izblamiram.
zimske čarolije.


i sad me zanima da li osim kasnog leta postoji i neki pojam/termin za ranu zimu, ili se pretpostavlja da će leto uvek da "odradi" svoj posao pošteno, hmm.
ako se bablje leto ovde na istoku zove miholjsko leto moram proguglati ko je taj miholj ako uopšte ima veze sa nekim čovekom, meni zvuči kao način da mađari izgovore Mihaly jer oni uvek zaoble to a, pa zvuči kao o.
vidimo se za pet minuta...

ma niđe veze!
kaže da pravoslavna crkva slavi svetog kirijaka otšelnika (kud si otšel?) i taj praznik zovu miholjdan, dok katolici po gregorijanskom kalendaru 13 dana ranije slave svetog mihovila (ali ne nakića), pa ti sad budi pametan, a tog istog svetog mihovila pravoslavni zovu arhanđel mihail, a slave ga na dan po njemu nazvan aranđelovdan iako arhanđela ima tuce i on je samo jedan od njih.
dakle zbrka sveopšta, kako i dolikuje religiji i paganima.

ukratko neko je na leto stisnuo PAUSE i nadam se da nećemo čekati do tog praznika od pet svetaca i sa pet imena lujiza čikita mandarina huanita madona nego će se malo skorije vratiti, no vidim da danas sigurno neće jer je svanulo +11 sa naznakama da ne pređe iole pristojnu temperaturu za vožnju bicikle u kratkim gaćama, po čemu se najlakše razdvoje letnji dani od kukolja.

Nema komentara:

Objavi komentar