09 prosinca 2015

nexus

kao uvod, par brojki.
1) patike Mizuno Nexus koje sam kupio 2010-te, do danas su prešle 1394 kilometra.
2) u ovoj godini mi fali još samo 29km pa pretrčim 4000km. dođe mi da to spičim odmah sutra ujutru, tek koliko da otarasim "zadatak" :-)
3) nakon onog slou moušna jutros kada sam na trčkaranju napravio prosek od 6'/km (doduše beše i nekih uzbrdica i nekog blata, ali ipak...) večeras sam neočekivano i bez nekog ginjenja otrčao 10km tempa po kišici, u pomenutim Nexus patikama, prosekom od 4'16''/km. to bi trebalo da bude sve što se tiče iole ozbiljnijih treninga, do nedelje. za slučaj da odemo na Reciklažni.

inače evo šta kažu za te Nexus na zvaničnom sajtu:
"What Mizuno shoe replaced the Wave Nexus?"
Published 08/18/2014 03:37 PM
We did not release a direct replacement of the Wave Nexus. The Wave Nexus was always built as a beginners shoe that lacked some of the bells and whistles offered in our Wave Inspire series.


dakle "model za početnike". a evo otkud mi. te 2010-te smo otišli u Poreč na neki polumaraton, tj Lola je trčala polumaraton a ja sam bio nešto rovit od povrede lože i otrčao sam trku od 5km. no nismo otišli zbog trke, ona je bila usput, nego smo poneli bicikle i planirali da ostanemo tamo (kod tetke) 7 dana i da se vozikamo. MEĐUTIM, usput smo malo i trčkarali, i mic po mic sam shvatio da me loža više ne muči. btw na toj trci od 5km sam bio drugi. i tu negde u četvrtak ili petak smo se u zadnji čas prijavili za Zagrebački maraton.

nemam pojma koje ludilo je nateralo Lolu da se i ona prijavi za maraton, verovatno sam je ja nagovorio :-) odustala je u najdaljoj tački na 27-om kilometru i pešačila nazad do cilja pa joj je u stvari ostalo samo pola sata trčkaranja do medalje, sve ostalo od maratona je već bila pretabala :-)

ja sam pak bio nepripremljen, kao i uvek, i u subotu pred maraton sam otišao u Intersport u Samoboru, nadajući se da ću pronaći neke patike, dres dugih rukava, i helanke, jer je naglo zahladnelo, a mi smo za Istru spremili samo kratku opremu. PLUS sam bio poneo samo najravnije i najlakše moguće patike, zbog te trke 5km, i nije imalo šanse da trčim maraton na tanušnim đonovima za ulične trke. i tako sam uzeo te Wave Nexus, nemajući pojma ni koji je to model ni ništa, bile su u toj radnji JEDINI par (moj broj) patika za trčanje.

iako sam prilikom ulaska u poslednjih 5km maratona, ili već koliko, uz/niz Ilicu, doviknuo Loli da mislim da ću da zaradim solidne žuljeve odozdo na metatarzalnom delu, jer su patike dosta široke napred, ipak sam se provukao bez ikakvih posledica a ni maraton nije prošao loše, naprotiv, premašio je očekivanja bar za 10 minuta (2h54). u patikama za početnike.

od tada stalno te patike računam da su mi "kao nove" jer sam ih vrlo retko uzimao za treninge, evo tek ove godine sam malo više u njima trčao. kad pogledah danas, auuuu, 1400km uopšte ne može da se smatra "novim patikama". što je najsmešnije, uopšte nisu "propale", drže se stoički poput svojih sestara Wave Rider 12 koje sam nosio dok im pola đonova nije pootpadalo, čak i na nekim trkama koje su zbog podloge bile rizične za nove patike (tipa Sljemenski i Pešterski maraton).

... i tako se povremeno dogodi da blog posvetim patikama (a nekom poznaniku, puno ređe) jer se ove veze često pretvore u nešto više od prijateljstva.

Nema komentara:

Objavi komentar