04 prosinca 2019

dužina i preDužina

mislio sam da ću s..bati sve one francuze koji su prvog decembra na nekom eventu pregegeljali 77km pa valjda i jesam, jer su svi oni koji su bili između 70-140. mesta sada ko zna gde pošto sam Ja sa 78km jutros osvanuo (ne baš osvanuo, kad sam se vratio s trčanja) negde oko 170. mesta valjda.

kažem valjda jer (muke modernog debila!) sam to skrinovao na jednom telefonu na poslu a sada sam došao kući pa ne vidim taj screenshot u google fotosima jer mi je sinhronizacija podešena samo na wifi a ja sam samo spustio telefon onako na podatkovnom prometu pa mi se ta slika nije prebacila, a mrzi me (još veće muke modernog debila) da ustanem od kompjutera i prošetam do telefona, tako da...

no zato mogu da vidim novi decembarski plasman, koji kaže ovako:
trenutno je 88km dovoljno za top100, a za top200 je dosta i mojih 78km, tačnije za 203. mesto što se menja iz minuta u minut pa je besmisleno hvatati se baš za svaku brojku.

dakle ako bih sada otrčao na trčanje (?) od 11km imao bih 89km ali to bi bilo za sat i po dok se spremim odem vratim se i istuširam, i kada bih opet kliknuo na plasman opet ne bih bio u top100 jer bi u istih tih sat i po barem njih 20-30-50 koji imaju par kilometara manje prebacilo tu brojku od 89 i tako u nedogled, i tako u nedogled.

u svakom slučaju juče sa 62km NISAM imao polumaraton dnevno iako mi je falio samo 1km u totalu, a danas ću nakon jutrošnjih 16km gotovo sigurno (ako me baš neki meteor ne ubije na pola puta) pretrčati dovoljno da prebacim halfM-a-day pa ću pratiti kako se taj pristup volumenu kotira u svjetskim razmerama.

to je ujedno ono o čemu sam najavio pisanje ovih dana, jer su 5. i 10. u mesecu dobar trenutak da vidiš koliko ljudi u svetu (koriste Stravu i...) pretrči 21km dnevno, odnosno koliko ih pretrči više od toga, pa samim tim vidiš i oko kojeg mesta se vrte ovi Večiti Polumaratonci.

funfact: jedan tip je zadnjeg dana novembra započeo svoj "100 dana po 100km" izazov pa je tako u prva tri dana decembra natrpao 300km i naravno zaseo na prvo mesto. videćemo dokle će mu hardver izdržati mada se kao i u svakom drugom ultra-kretanju ni ovde ne radi striktno o trčanju obzirom da mu za kilometre blago uzbrdo (3-4%) treba po 11-12 minuta iz čega se jasno vidi da ga nije blam da povremeno šeta.

to i jeste jedna od najvećih mana koje nalazim u ultra trčanju, jer logično je da 1000m ne možeš preći istom brzinom kao 100m, pa isto tako ni 100km ne možeš brzo kao 1km, i kad to produžiš na ceo dan sve se previše pretvara u "vučenje" a sve manje je to ono pravo i lepo trčanje pa samim tim gubi početnu ideju da "trčiš što duže" jer ako ćemo pošteno trebao bi da prekineš sa prvim hodanjem, koje u trčanju dođe isto što i puškice na ispitu.

Nema komentara:

Objavi komentar