04 veljače 2022

trč na trč

zatrčao se da kupi patike na akciji, natrčao se tražeći dobar posao pa završio kao berač malina, protrčao kroz školu a ništa nije naučio, pritrčao da pomogne, e napokon nešto što ima veze sa trčanjem kad ga već pominjemo.
zanimljivo je da postoji maltene isto značenje između letenja i trčanja (!) jer u gornjim primerima ravnopravno možeš da kažeš zaleteo se da se ženi, poleteo da se vakciniše, izleteo iz kuće kad je video da mu kradu mačku, proleteo kroz život kao muva bez glave.

a kad smo kod jezika, da malo promenim one suvoparne trčeće teme, jeste li primetili kako su navijači ogorčeni posetom đokovića predsedniku, usvojili rečnik gde mezimca oslovljavaju nadimkom, a mrskog tiranina nežnih dušica isključivo prezimenom.
pa kažu "šta je trebalo noletu da ode kod vučića?", a recimo niko ne kaže da je đoković otišao kod vučka.
nemam pojma, čak ni kićanovića i dalipagića nisam zvao kića i praja, sve sportiste ovog sveta sam nazivao prezimenom, ženske nekad imenom nekad prezimenom a nekad sa oba, tipa štefi graf mi je uvek bilo kao da je jedna reč.
jedino smo sabatini zvali gabi-sabi ali to je zato što smo u nju oboje bili pomalo zaljubljeni.
pa je tako valjda pola nacije zaljubljeno u đokovića, ja ga od pre mesec dana zovem novaks, ko velim kad mu svi tepaju mogu i ja.

a i inače, valjda što smo se bavili sportom i to onako zdušno, nikada nismo shvatali sportiste kao nešto na šta treba gledati odozdo, nekako je bilo logično da su to sve isti ljudi kao i mi, na kraju krajeva i lola je vozila svetske kupove, bila reprezentativac i osam puta državni prvak, tri puta na podijumu državnog u maratonu, ja sam ispobeđivao maratone i koješta još, čak imam i medalje iz biciklizma pri čemu se misli na "prâve" medalje koje je bilo jako teško osvojiti, a ne na ovo što se danas zove medalja i što se kupuje uplatom startnog paketa i pukim završavanjem bilo čega.

nakon onih 11km tempa juče danas sam otkaskao 12km brdskog šalala tempičića, i popodne uspeo da uglavim par sati bicikle na +10 u gradu što znači da je gore iznad bilo 11-12 stupnjeva iako je delovalo da nema smoga, ali samo dok ga ne ugledaš kada se izmakneš na okolne brege. tako da eto, ispašće da nisam umro ni što se trčanja tiče. bumo vidli šta bu sutra, kao neko kapljucanje je najavljeno, bljakić.

Nema komentara:

Objavi komentar