01 veljače 2022

zanimljivosti i "zanimljivosti"



Pre nekoliko dana je popularna fb stranica plasirala još jedan u nizu NEVEROVATNIH naslova, o trci nalik onom Pešterskom polumaratonu koji je pobedio lokalni čuvar koza, koji je trčao u farmerkama i jakni - tada su neki rekli "bolje da sam trčao maraton pa makar i umro po onom ledu, bar bih završio iza Saleta Antića, a ne iza lika u farmerkama!".



Naime pastirka i pripadnica plemena Tarahumara poznatom po fenomenalnim genetskim predispozicijama za ludačko celodnevno trčanje je pobedila trail od 50km što je naravno samo pola vesti.



Druga polovina priče je da je trail izgledao kao da ga je organizovao neki beogradski fenserski klub američkog prezimena, sa selfiranjem i manekenisanjem na startu, zaprepašćenjem tokom trke "šta nas snađe, kamenje i stenje, prelasci reke do pojasa, +40 stepeni, na nadmorskoj nebu pod oblacima" pa je čobanica u sandalama nosila puno manje vode od ovih koji su skupocene salomonke napunili kao bušne čamce i napredovala brže od svih sa selfi-štapom.



Sledeće godine se prijavila na najvišu evropsku ultru i odustala zbog bolova iako je u međuvremenu i ona dobila patike, u kojima se okušala i na običnom polumaratonu te završila 19. u kategoriji sa rezultatom 1h50'.


Sve u svemu jedna sasvim obična i prosečna životna priča kakvu smo mogli da napišemo i te ne tako davne 2013. na Pešteru, pod uslovom da nas zaista zanima da pratimo trčanje.
Ipak je lakše samo prevesti neki inostrani "klikni me" link. Dok umotani u neznanje i površnost, fascinirani i opijeni slavimo neko daleko pleme, zaboravili smo i ime *našeg* momka u farmerkama koji nije pobedio manekene i fensere već renomirane maratonce.

Nema komentara:

Objavi komentar