09 studenoga 2015

garmin 225


na papiru je poprilično bajkovito zamišljeno da je traka oko grudi koja meri puls nešto prevaziđeno i mnogi su je već videli kako leti prema kanti. pa naivno i ja. MEĐUTIM. evo slikao sam 8 od poslednjih 12 treninga, na kojima se vide greške u očitavanju pulsa. na preostala 4 (od istih 12) nije grešio. NARAVNO da sam ga dobro pritegao da ne šeta, NARAVNO da sam u nekoliko navrata pravio pauze, stajao pored puta, pokušavao da obrišem ruku ili sat, vraćao ga nazad, dotezao, drmusao, duvao ispod njega, šta sve nisam radio, no kad se zaljubi u neki broj koji je obično 88 (onda pet minuta šeta 86-88-87-86-88...) ili 150 ili 185 (nije mi jasno kako odmah ne pokaže grešku ako sam podesio 175 kao maksimalni puls, nego mi pokazuje 185???) onda ga je jako teško odvojiti od njega.



u par navrata je doduše pomoglo kad stanem, skinem sat, vratim ga, i odjednom "uhvati" prave pulseve. ja ionako znam +/- nekoliko otkucaja gde se nalazim tako da mi je lako da otkrijem grešku. 



PLUS, ja sam već uhvatio foru pa sam na trčanjima koja su mi "važnija" nosio polar M400, koji uopšte ne greši a i ucrtava PUNO precizniju putanju, tako da sam koliko god je moguće umanjio to nerviranje oko garminovih grešaka. 



ako pitate zašto onda uvek ne nosim polar, to je zato jer je ona traka oko grudi previše glomazna i od skakutanja predajnika mi se pojave male ranice na grudima, pa ga zbog toga ne nosim na trčanja duža od sat i po, a i na ova kraća ga ponesem samo ako mi je puls na prvom mestu. u protivnom nosim garmin jer mi je puno jednostavniji i deluje mi puno jeftiniji. (to što mu je cena 150% od polarove, to samo plaćate egzotiku merenja pulsa na ručnom zglobu, i ništa više, dobro i kadencu trčanja, to mi jedino pada na pamet, dok su mu sve ostale opcije skučenije nego kod polara).



video sam da su na 3sporta.com takođe testirali sat i bili zadovoljni, pa bio sam i ja zadovoljan jer mi u prvih 4-5 nošenja nije grešio. ipak je potrebno malo se duže s njim družiti. svaki momak će da ti pridrži stolicu u restoranu prvih 5 izlazaka, a posle izvoli stani u red u pekari za burek. 



KOME JE OVAJ MODEL POTREBAN?

poenta svega je da većina rekreativnih trkača ne mari za puls, i izbegavaju satove sa merenjem pulsa jer su skuplji pa imaju osećaj da samo "bace" dodatnih 50 evra. oni slepo gledaju u brzinu i ona im je sve, oni ginu da na treningu ili trci "drže" 5'km ili koju već cifru, i usto još veruju i da im gps satovi uvek pokazuju tačnu brzinu pa svaki čas usporavaju i ubrzavaju, i dosledni su tom slepom verovanju obrnuto proporcionalno svojoj inteligenciji. oni drugi sa mrvom mozga će znati da gps satovi pokazuju "tu negde" brzinu pa će sve to malo labavije shvatiti. 



oni pak kojima je puls veoma važan, mogli bi da budu JAKO frustrirani ovim modelom garmina, jer zamisli da dođeš na start polumaratona, znaš da u prvom satu treba da ti bude puls oko (recimo) 155, da bi se u drugom satu podigao na 158 i da završiš trku sa 160-162, RECIMO da ti je takav plan. nećeš da se zalećeš, sve je pod kontrolom, blicneš na sat a on kaže 185, ili 90. MA DAJ NEMOJ ME JEBATI. i onda umesto da trčiš trku ti se nerviraš, dotežeš narukvicu, gledaš šta ne valja, to je poslednja stvar koju bi poželeo da ti se desi "on the race day".


ovako za treninge, OK, da kažem da može da prođe. imaš vremena da ga skineš, vratiš, sačekaš da proveriš da li se "opametio", pa polako dalje šorom. ja sam uokvirio samo one VISOKE greške, a one od 88 se manje primećuju pa mi je to bilo teže. pa kad saberem sve greške, ispadne da je od 8 trčanja otprilike u 25% vremena grešio, a u 4 nije, dakle u 12 sati trčanja će vam 2 sata pokazivati pogrešne pulseve. što je mnogo, mnogo je.

PS
na stranu što su najnovijom verzijom softvera toliko zasrali bluetooth povezivanje da je praktično nemoguće povezati sat i telefon. potrebno je jedno 20 puta upaliti pa ugasiti bluetooth, upariti uređaje, koliko god puta na satu i telefonu pisalo da su NAPOKON "paired", garminov programčić uporno pokazuje "not connected" i tako iks puta dok mu nešto ne prdne i shvati da je sat ipak povezan. poprilično frustrirajuće za nekog kome se žuri i ko nema vremena da stoji na početku treninga mirno kao biljka i da deset minuta pipka dugmiće i podešava nešto što je do juče radilo samo od sebe. naime u staroj verziji softvera (nemoguća je retro-nadogradnja) je bilo jednom kad dodaš svoj sat automatski se poveže čim na telefonu uključiš bluetooth, a sad moraš svaki put ispočetka, pa dvajes puta. sranye. tako je taj LIVE TRACKING koji je praktično bio jedina važna prednost garmina u odnosu na polar, ispario.

Nema komentara:

Objavi komentar