07 prosinca 2017

zalet


Bome sam se opet zatrčao pred rudu kad sam na blog ovamo desno sa strane podesio novo odbrojavanje. Oduvek sam merkao ovu stazu na Fruškogorskom Maratonu. Taj FM je jedna ogromna fešta planinarenja uzduž i popreko Fruškom Gorom, sa hiljadama ljudi svih mogućih profila koji sa ruksacima špartaju tamo-vamo od jutra do mraka pa i do sutra i opet do mraka.

I odavno mi je za oko zapala jedna od tih staza, ta neka Istočna, zato što je bila dugačka 42.2km i bila mi je fora da pretrčim eto baš dužinu Maratona. Kad su pre par godina uveli startnine, upravo su tu prelomili. Sve iznad toga se posebno prijavljivalo, a 42-ojka je ostala najduža od besplatnih, rekreativnih varijanti. YESSSS!!! Ne zato što nemam novca, nego je poznato da mrzim te komplikacije prijavljivanja obavezivanja zacrtavanja planiranja NEodustajanja i slično.

Kad PRC Milojka, ove godine su sve izmenili. 42km je sada navodno 39km jer ga je ITRA tako premerila, nema 2000+ metara uspona nego 1900, i naravno - plaća se unapred blablabla jer nosi 2 itra poena. Jebali vas poeni da vas jebali. Još malo će se za svaki udisaj naplaćivati ako udahneš punim plućima, pa ćeš morati da potpišeš izjavu da ćeš plitko disati dok hodaš nacionalnim parkom.

A ja se siromah ponadao da ću napokon ove godine overiti i tu Frušku Goru, kad eto, trka iz mojih snova više ne postoji, a možda se i do sada samo lažno predstavljala. Možda nikada nije imala 42km i 2000+ metara uspona, poput onih babetina koje stave profilku sa duplerice i svakog dana u statusu stave sliku nekog izlaska sunca i napišu "jutrić" pa im napaljeni tinejdžeri ostavljaju srčeke. Hot Amanda nema 18 nego 88 godina ali avaaajjjjj, ko to može znati. Tek izdala me kuja, draga srcu mom.

Elem šta je ostalo:


Obzirom da se na dan maratona sjati 5000 automobila autobusa i čega sve ne i da su svi prilazni putevi zakrčeni i neprohodni, postoji lepa mogućnost da odavde dođemo do "naše" južne padine F. Gore i da odatle krenem na ovaj "maraton" od 31km sa 1400m uspona, S TIM DA MU JE CILJ 9KM IZNAD STARTA, i da bi i to na kraju trebalo strčati OFKORS!


Tako bih imao dobitnu kombinaciju. Staza od 31km + povratak na cilj 9km + ako nigde nisam zalutao ništa lakše nego dotrčati do auta i napraviti par krugova napred-nazad do punih 42.2km da bi mi sveska treninga (a i Strava) to priznala kao "maraton", a pritom ništa ne plaćam (eventualno na licu mesta par evra onaj kartončić za pečatiranje kontrola, i mapu) i izbegavam stampedo od desetinâ hiljada planinara jer startujem izdvojeno sa nekog skroz alternativnog mesta na koje se i vraćam i koje mi je uzgred i 20-ak kilometara bliže kući. YIKES!

Pa? Možda se i nisam zaleteo, a?

1 komentar: