19 prosinca 2021

Detinjci

Danas je, osim svetog Nikolausa za kojim kao i obično lokalna crkva kaska 13 dana iza normalnog kalendara, ujedno i praznik Detinjci, pa se tako preklapaju jer je roaming Nikolaus koji je uvek istog datuma slučajno pao u nedelju. 

"Detinjci posebno zadovoljstvo pričinjavaju deci, koja su glavni akteri svih dešavanja, i koja potpuno ravnopravno sa odraslima učestvuju u proslavi i organizaciji ovih praznika. Potpuno u Božićnom duhu, osnovni smisao ovih praznika jeste okupljanje porodice i priprema za najradosniji hrišćanski praznik, Božić."

Iz ove gornje tvrdnje/citata zaključujemo da je ovo ustvari trening za Božić, odnosno neka vrsta brušenja forme. Druga izreka pak kaže da "ne goji se prase pred božić** i to je univerzalna istina koju ponavljaju i studentima koji krenu da uče sedam dana pred ispit i roditeljima koji detetu kupe prvu knjigu tek pred upis na privatni fakultet. No i to se promenilo pa je tako sva poenta 21. veka da što brže ugojiš prase pred božić i da to niko ne primeti. 

** Kao što sam video u gornjem citatu iz novina, božić su napisali velikim slovom ali onda deluje kao prezime pa sam nastavio malim. Onako zvuči kao u srednjoj kada ti se sviđaju tri drugarice Milić Ćaćić i Božić, onda kažeš kako si se ljubio sa Milić i hvatao sa Ćaćić i tako se pripremao za Božić. dakle ne ide.

Bilo kako bilo došao je trenutak da se manem šetnje po planinama i probijanja kroz bespuća jer je granulo +6 i neko sunce pa je okvirni plan otići biciklom do nekog od obližnjih mestašaca u krugu od 20km od grada, i odatle otrčati neki treningić različiti od uobičajenih. Jedino treba paziti da povratak ne bude prekasno jer će da zahladni, garmin kaže da sunce zalazi u 16h02 ali to bude 10-15 minuta ranije u selima istočno od Valjeva i venca planina, 20 minuta ranije na rubu grada, i između 40 minuta i sat vremena ranije u selima zapadno od grada koja su podbijena pod brda. Tako da, orasnice i kafa, pa arriba arriba!

Kao ilustraciju ću staviti sliku sa jučerašnjeg probijanja na vrh jednog brda, prvu trećinu odozdo sam imao tragove srna a nakon toga ni to, srećom je bilo signala pa mi je ViewRanger lepo nacrtao gde će se nalaziti najbliža livada da ne bauljam kroz šumu u pogrešnom pravcu. Podloga je bila idealna kombinacija količine snega i temperature, umesto čvrste zemlje i čvrstog snega imao sam blato ispod i vodu u gnjecavom stanju iznad.



Nema komentara:

Objavi komentar