24 ožujka 2023

hej trkači


došao je i taj dan da neplanirano sednem na trkačku biciklu iliti drumsku iliti drumaša iliti cestovnjaka iliti kako god je pogrešno nazvali jer od svega gore pobrojanog jedva nešto da može da prođe kao idealno, da ne kažem savršeno.

život se umešao na neočekivan način (kao da bih rekao da se umešao, da je bilo išta očekivano) tako da su planovi za vikend postali totalno nemogući pa je došlo do tumbanja rasporeda, kao kad kažeš ajmo televizor na onaj tamo zid a trosed prekoputa a orman ćemo onda očigledno morati na terasu.

u četvrtak (juče) sam imao u planu podugačko trčanje kao jedini trening za nedelju, rekoh da opalim dva sata u brdima i odmorim dva dana i biću za polumaraton kao nov.
no ispalo je da nisam stigao da otreniram ništa, a obzirom da u nedelju nećemo na trku i da je danas bio ludački topao i sunčan dan, više čak i majski a kamoli aprilski, morao sam da ga iskoristim da isteram iz garaže cestovnjaka. sutra će oblaci i kiša pa ću trčati. 

šok je kao i svake godine nastao odmah nakon što sam napustio predgrađa i izašao na otvoren put, jer je razlika između mtb-a i trkačke ogromna. ne toliko u težini, 15-ak naspram 10-ak kg za nas koji vozimo old school bicikle bez karbona i višehiljada€vrovskih perverzija od 7kg ali...

kombinacija širokih guma i amortizera naspram uskih guma i lagane konstrukcije donosi i razliku u tehnici pedaliranja, jer su i prenosi drukčiji, pri brzinama od 20 i nešto na sat pređeš puno manje sa jednim okretom pedala a pri velikim brzinama se puno više snage ulaže u one mrtve tačke između levog i desnog pritiska na pedalu pa se značajnije uključuju mišići koji vode pedale celim krugom osim onih koji naprosto pritiskaju na dole. 
no ja sam krenuo od ceste i na mtb stigao sa ceste pa sve to već imam u malom prstu, jedino što boli taj period adaptacije.

i tako na 62km preko manjeg brda i nazad napravih okruglih 30 prosek, nešto malo više ako se izuzme prolazak kroz grad i stajanje na semaforima. 
najverovatnije se džabe adaptiram jer će mi posle mesec dana ceste dosaditi vožnja istim putevima pa ću se opet vratiti na mtb, ajd nema veze. bitno je koliko ću između toga trčati. maraton je za tačno mesec dana pa pomoz bože da stignem do startne crte, a odatle ću do ciljne već nekako pronaći put.

Nema komentara:

Objavi komentar