08 siječnja 2017

excel

po snegu koji je sve više led, kako prolaze ovi dani dvocifrenih minusa sa maksimalnom od -10, -9, -7, nekako sam uspeo da ispreskačem svakog dana novo brdo i da namaknem 11+14+10 hladnih kilometara. rekao bi čovek da u vreme praznika imaš najviše vremena ali meni je ispalo upravo obratno, sva trčanja su mi bila negde stisnuta između drugih obaveza.

kad sam pomislio da bi bilo lepo negde upisati sve te treninge, setih se teme DIARY.

ne znam kako vi to radite, ali ja oduvek sve pišem u sveske, išpartam po danima i popunjavam kilometre i poneki detalj, a od 2005. sam napravio i dnevnik u Excel-u. bilo je na internetu pregršt kojekakvih uzoraka, dnevnik ovakav diary onakav, ali sam ja napravio kakav meni treba.

nakon evo 12 takvih fajlova, od kojih su mi zadnja 4 zarobljena u pokvarenom kompjuteru, ako ih slučajno ne nađem negde kopirane na usb-sticku ili nekom dvd-u, razmišljam kako sam to mogao lakše.

naime najveća "tlaka" mi je bila što ne možeš samo umesto recimo 2011 da prepraviš ime u 2012 i da prekopiraš celu datoteku, samo sa obrisanim sadržajem polja. jer kad sabiraš po mesecima, jedan počinje u utorak, prethodne godine je počinjao u petak, pa još se tu naguze i prestupne godine, tako da sve moraš ispočetka, odabrati koja polja pripadaju u koji mesec itd.

preko svega toga treba prekopirati sve prethodne godine u neki "sažetak" i popuniti kolonu "potrošnje" patika, jer početkom prošle godine nisam imao nekoliko pari koje su uletele skoro, a neke su otišle u staro gvožđe, pardon, staru plastiku, tako da i to sve treba iznova uneti i popuniti.

ono što mi nije palo na pamet sve do pre neki dan, bilo je ZAŠTO SVE TO NIJE MOGAO BITI JEDAN FAJL. kad se završi 2016 samo niže nastaviš sa novim redovima u istim kolonama ponedeljak utorak, na kraj godine nastaviš sledeću, s tim da statistike za poslednju godinu izvučeš sa strane.

šteta što ne poznajem nijednog klinca željnog džeparca, dovojno idejno kompatibilnog sa tim projektom, da mu dam 20 evra i da sedi ceo dan i da mi sve te stare falove spoji u jedan, sa sve unapred spremljenim prostorom do 2020-te godine. nakon toga verovatno više neću ni trčati, ipak treba podvući u životu neku crtu i odrediti kada si postao smešan i ujedno gadan za videti, i sebi i drugima. svako treba da pomogne da Svet bude što bolje i lepše mesto, pa kad jednom prestaneš da podižeš prosek, bolje je prepustiti taj zadatak drugima umesto spuštati ga nazad u žabokrečinu.

Nema komentara:

Objavi komentar