22 veljače 2018

brojevi

Sve su brojevi. I koliko puta smo do sada udahnuli, i koliko još puta ćemo ugledati svetlost nakon buđenja. I koliko crtanih filmova smo odgledali. I koliko koraka smo napravili, i koliko smo zuba u životu izvadili. Mogao bih da prestanem da nabrajam, na vreme. Udasi, buđenje, crtani, koraci, zubi, dakle 5 primera za istu stvar, što je mnogo mnogo je. Da ne postoji brojanje, ne bismo ni shvatili da volim da preterujem. U januaru sam pretrčao 402km a u februaru 201km, duplo manje. S tim da mi je preostalo još samo 7 dana do kraja meseca. No zato su kilometri bili brži i kvalitetniji.

Danas 15km trčanja, nije bilo puno vode po ulicama. Sačekao sam par sati nakon što je stao sneg, koji se odmah topio. Možda sam zbog tih par sati brže trčao. 2 je više od 0. Da sam krenuo odmah posle doručka sa nogama koje su mi bile nekako sumnjivo ne-odmorne, verovatno bih sporije trčao. Nekada se odmoriš nakon 20 sati od prethodnog treninga, nekada ti treba 22 sata. Opet brojevi. Prosto nervira što se u sve petljaju, i što skoro sve možeš da predstaviš brojkama.

Tokom zime sam tempo trčanja završavao prosekom oko 4'40''/km a danas sam 15 blago valovitih kilometara pretrčao po 4'27''/km. Još je pred kraj iz jednog dvorišta izleteo neki namćorasti žuti pas i počeo da kidiše na mene pa sam morao da zastanem i oteram ga, da mi ne bi trčao tik za petama i došao u priliku da me šćapi za patiku ili nedajbože nogu. Tu sam izgubio recimo 15-ak sekundi, što kad se rasporedi na svih 15km daje za sekundu bolji prosek od 4'26''/km, chip time :-)

Projektovano na 21.1km, ta brzina daje ciljno vreme od simpatičnih 1:33:33. Ko bi rekao da je zimus postojala i najmanja mogućnost da trčim tako brzo već krajem februara. Prosečan puls 149, ima tu još prostora da se zagrize. Da nije brojeva, ne bih znao da imam zalihu od 10-ak otkucaja. Ali ne baš u februaru, jel tako...

Još malo brojeva. Sećate se kad sam povoljno nabavio 2 para istih patika? Jedne sam trošio a druge čuvao, pa sam onda kupio neke treće još bolje i više nije imalo potrebe nijedan od ova dva para čuvati. Onda sam video da one trošene imaju već 700+km pa sam uzeo novije koje su imale samo 200-ak km, i počeo samo njih nositi. Kad se izjednače sa kilometražom, moći ću da uparim levu i desnu u različitim bojama. Cool. No nikako da stignem do IZJEDNAČENJA. Evo kako stoje stvari:


Kad u narandžastim pretrčim još 157km, onda ću (npr. na ovoj kombinaciji) na levu narandžastu i desnu modru staviti narandžaste pertle, i taj par ću nastaviti da u Excelu vodim kao "Orange" par, a na druge dve ću staviti plave pertle i to će postati "Teget" par.

Onda ću opet dugo trčati SAMO U JEDNOM od dva para, dok ih skroz ne istrošim, kada ću ih prekomandovati za šetnju sa psima i odlazak u kupovinu. A onaj drugi par ću evo za desetak dana da operem podmažem i spakujem u kutiju do leta/jeseni, tako "konzervirane" na 728km. Jedva čekam! Tresem se od nestrpljenja poput klinca u osmom osnovne koji samo misli o ekskurziji.

Nema komentara:

Objavi komentar