14 veljače 2018

šest

Danas bi jedan od naših pasa napunio 6 godina. Bio je teško bolestan i poživeo samo pola od toga. Nikada nisam ni prihvatio, a kamoli prežalio, takav rasplet životnog puta. Svima koji su udomljeni sa ulice smo otprilike izračunali starost, što znalcima i nije naročito teško kada psić ima 3 4 ili 5 meseci.

Zato sam krenuo na trening sa idejom da uradim šest nečega. Voleo sam da mu upalim šest svećica na nepostojećoj torti. Najjednostavnije je naravno bilo "smisliti" 6x1000m. Hiljadarke su fantazija kada ih možeš namazati brzo, i muka živa kada nisi u formi. Kad pokazuju dobru formu onda su slatke, kad očitavaju lošu formu onda su gorke. Preko svega toga noge su mi još uvek u nekakvoj "ničijoj zemlji" nakon 2 teške trke proteklog vikenda.


Teško je gledati u sat dok odbrojava poslednje metre pa sam negde stisnuo LAP na 1005m ili na 1017m, no ovi pametni satovi odmah pokažu prosek LAP-a tako da nije teško uočiti rezultate na pomenutim "hiljadarkama". 
Nakon 3.5km trčanja do izlaska iz grada, 
prve tri blago uzvodno su bile
4'11'' - 4'02'' - 4'05''
a bode oči ova prva "uvodna" koja je vidno sporija.
Nakon 1km laganinija usledio je povratak nizvodno i
3'56'' - 3'52'' - 3'48''.
Koji je to tempo bio? Trke na 5km, 10km, 21km?
Nikada nećemo saznati. Kako mi je išlo, tako sam trčao. Rezerva uvek solidna.


Zanimljiva je i kadenca. Jednom mi je Vištica rekao kako mu se kadenca jedva menja, dok šeta kroz razne intenzitete. Ja kao bivši biciklista drukčije doživljavam ekonomiju. Pri 45 km/h vrtim puno brže nego pri 15 km/h. To sam preneo i u trčanje. Slično je bilo i na Japetiću, ali to nisam stigao da ubacim u blog:


Lepo se vidi kako sam prvih 5+ kilometara vrteo neku normalnu kadencu, a kad je počelo "pravo" brdo prešaltao sam prenos kao na bicikli i prešao u skroz drugi režim rada. U autu baciš u drugu i voziš sa više obrtaja, a na trčanju ostaneš u četvrtoj ali smanjiš obrtaje jer je tako ekonomičnije. Moj "Putni Računar" kaže da je tako najbolje. Očigledno svako ima neka svoja fabrička, da ne kažem genetska, podešavanja.

Nema komentara:

Objavi komentar