24 veljače 2018

nauka

Prekjuče sam napisao tri bloga u jednom dahu i pomislio kako ću jednom od njih da podesim vreme objavljivanja "na odloženo" pa taman da juče (petak) ne moram ništa da pišem nego će se samo od sebe BUĆ objaviti. I naravno zaboravim i odmah postavim tri komada u rafalu. Evo danas ću sve u jedan, da ih ne bude (pre)više. Onaj dan kad sam planinario kroz snegoblato sa štapovima pa strčao sa brda, usput sam fotnuo (?) nešto iz divljine. Gugl kaže da su tragovi od kune, a govno od lisice.




Uporedo sa naučno-istraživačkim skautskim radom čistio sam svo drveće pored staze, jer je mokar sneg pretio da polomi grane. Mnoge je već polomio, tu nisam mogao ništa. Juče na trčanju sam se pitao od čega osećam zatezanje iznad laktova sa zadnje strane, sad ne znam beše li to biceps ili triceps nisam bodi bilder, pa sam se setio da je od mlataranja štapovima. Imam i tih slika tuce no jedna je dovoljna. Ako je ovo u visini očiju, vidi se da sam mogao i da se provlačim dok mi sve ovo pada po glavi, ili da puzim na pola metra od tla što je verovatno i napornije od otresanja snega a naravno i sebičnije/beskorisnije. 


Kad sam izašao iz šume i dokopao se prvo malo šireg puta pa na kraju i asfalta, valjalo mi je strčati u grad. Čarape i patike su bile skroz natopljene pa sam morao da dotegnem pertle za trčanje nizbrdo. Prvo sam seo na kamen na koji sam stavio veliku kesu iz Konzuma (crvena podloga) da se ne bih pokvasio jer je bio prekriven snegom. Zatim sam iscedio čarape, to su ovi braon tragovi koji deluju kao da sam se ispišao. Onda sam izvadio druge čarape (iz žutog ranca u donjem levom uglu slike) i shvatio da će mi i preko njih patike "šetati", pa sam odlučio da obujem oba para. 


Hmmm... Ako suve stavim do sebe, svakako će se za minut natopiti od ovih mokrih preko. Ako do sebe navučem ove isceđene koje su malo punije, možda ove suve preko njih upiju deo vlage, a stopala su mi ionako već vlažna. Pitanje je šta je bolje na duži rok (sat vremena) a ne šta je prijatnije u prvom trenutku. 
A ŠTA GUBIM AKO PROBAM I JEDNO I DRUGO? 


Desno se vidi suva siva Nike preko crne Kalenji, a levo sam ovu dugačku crnu privremeno malo podvrnuo za potrebe dokumentacije, pa sam je nakon fotkanja povukao uvis. Da bi bilo ikakve koristi od ovolikog pisanja i slikanja, moram vam reći i rezultat eksperimenta. APSOLUTNO NIKAKVE RAZLIKE NIJE BILO. Skroz isti osećaj toplote/hladnoće, vlažnosti/suvoće, trenja/pritiska/ogibljenja. Jednom kad dobro stegneš pertle i sve čvrsto upakuješ za spust, sve nijanse se pretvore u ono jedino što je važno a to je koliko snage ti je ostalo za trčanje. 

Nema komentara:

Objavi komentar