04 veljače 2018

Mate Parlov

Parlov u prevodu znači - daj Sale bio šta drugo samo da nije Mate-Matika... Prva stvar koja mi je pala na pamet je da bude neki drugi Mate pa koji god bilo. Evo upravo gledam na vikipediji da li je živ i vidim da nažalost nije više, piše da je umro pre 9.5 godina u Puli tj. Fažani. Utoliko mi je stoga draže ovo podsećanje na takvog velikana jugoslovenskog sporta.

Što se tiče matematike, u trčanju je ona srećom pretvorena u nešto znatno elastičnije. Sat mi je svo vreme stajao na "lap pace" i "lap hr" tako da nisam ni imao trenutna očitavanja. Prosek se jako sporo menja i to onda deluje smirujuće na psihu. Nemaš onaj nagon da proveravaš da li si usporio, ili nedovoljno ubrzao. Sve će to prosek ispeglati. Svaki blagi uspončić donese nekoliko sekundi gubitka ali kad to razdeliš na prethodnih 5km prosek spadne uvr glave za sekundu/km.

A ta sekunda nije ni vredna pomena, jer uvek pratiš širu sliku. Ili si u formi za polumaraton 1h28 ili 1h34 ili 1h40. U svemu tome par sekundi stvarno ništa ne znači. Na primer, na onaj Half od pre 10 dana sam krenuo sa 67.1 kg jer je došao nakon Dužine, a danas sam trčao nakon dana odmora i dva doručka. Da ne poveruješ, stojim na vagi i piše 69.0 i najradije bih pao u nesvest i ne bih ni otišao na trening. Dakle danas sam u cilju težio koliko pre 10 dana na startu! #FUNFACT


Rekao sam da će pulsevi biti veći za nekoliko otkucaja i bili su viši za 6%.
Kadenca je bila 88 naspram 86, još jedan pokazatelj živahnosti naspram tromosti.
No na trkama dostignem i 94 što opet nešto govori o zlatnoj rezervi koju nam pokloni adrenalin.
Razlika u metrima uspona je zbog merenja, jer sam išao istim putem ali nosio dva različita sata.

Zanimljivo je da je pretpostavljena potrošnja kalorija skoro identična, što govori u prilog tome da se za izračuvananje koristi neka paramecijumska jednačina na osnovu podataka iz profila (godište-težina) i sa treninga (kilometraža). Bar su mogli prosečan puls da ubace u igru, danas sam očito išao "jače" nego prošli put.

Koliko pak znači svežina, govori podatak da sam danas svo vreme imao minimalnu rezervu i "mogao malo jače", dok sam prošli put negde oko sredine staze otrčao 2 lagana kilometra iz čistog očaja, a i dva puta sam zastao po par minuta, oba puta na mostovima preko Kolubare, da se malo istegnem i predahnem. Danas mi je pak vreme na treningu i vreme u pokretu ista brojka, nisam pipao stop/start dugme. Sa ovih 1h39' bih ušao u top100 na zimskom polumaratonu u Varaždinu pre 7 dana :-)

Nema komentara:

Objavi komentar