15 rujna 2020

proba

"Save"
Ukucao sam jednu reč kao probu jer sam offline, pa sačuvao post i evo app očigledno radi i oflajn pa mogu da nastavim pisanje.

15. septembar
Nikad nisam stigao da definitivno odlučim koji mi je od ta dva pada/preloma 2017-me bio "prokletiji" iako sam svaki okrivio za smak sveta.

I obzirom da su to izgleda bile poslednje godine jurnjave i ludila, uvek ću ih pamtiti po zlu. Onaj prvi 6. februara me je tako brutalno spustio s neba na zemlju da je to bilo neverovatno. Početak februara a ja već silazim biciklom sa Divčibara, ta sezona je obećavala munje i gromove. Samo dva dana pred pad sam trčao promene 100/100m i tako pretrčao 10km za 41', dakle već usred zime sam bio u formi za polumaraton ispod 1h25 i maraton oko 3h, a ja uvek sa dolaskom proleća dobijem brzinu više. I paf. 6 nedelja u zavojima, utegnut kao ofinger. Brzim hodom prešao polumaraton za 2h58 sa sve zavojima napola umotan kao mumija, baš se nisam dao heh.

I nekako se sve nastavilo, sa dve brzine manje, povuci potegni, i kad sam taman prišao pristojnoj formi i prijavio se za half u Varaždinu, paf broj 2.
Poslednji trening u četvrtak, ajd rekoh malo da se provozam u petak i popakujem stvari pa u subotu na put. Osim ključne (ovaj put leve, za promenu) otišlo je i par rebara, potres mozga i dva sata amnezije, tri kopče na obrvi, a slomio sam i naočari neke Bolle koje su koštale kao garsonjera. 
Funfact: iz džepa mi je izleteo nov samsung S8+ i pored stakla napred i pozadi odlučio da se nabode u asfalt samim ćoškom gde je ostao zarez milimetar dubok kao sekirom da sam ga udario, i osim tog ožiljka-uspomene, ništa! Čarolija.

Prvo što sam uradio kada sam došao sa poluintenzivne je bilo da otvorim excel i pogledam koliko mi je proletos trebalo od 06.02. do prve trke (6 nedelja) pa sam u kalendaru zaokružio trku koja je bila na programu 5 nedelja i 2 dana od tog drugog pada. Funfact: oba puta sam trčao Frtalj u Novom Sadu, na proleće u sklopu polu- a na jesen u sklopu maratona.
Naredne 2018 sam stigao samo do 1h27 u par navrata, Plitvički maraton valjda oko 3h20, naumio da godinu zaokružim na 6000km trčanja i povredio se dva dana pred Novu Godinu, zaustavio na tu pet hiljada devetsto trideset i nešto, ali tih zadnjih nekoliko trčanja po 20-ak km nisam dočekao.

Na povredu se nakačio grip koji je otišao na bronhitis i prvi put sam nakon više od dva meseca bolovanja normalno potrčao tek negde sredinom marta, opet pred Frtalj u NS :-)
Sve ostalo je bilo mrtvački i bezvoljno, nisam ni trenirao već samo trčkarao i vozikao se, pomalo hike&jog i taj fazon. Od cele te 2019 pamtim samo par mesta na kojima nisam nikad bio, Rtanj, Papuk, Tuzla, Ram, Cer, Soko banja, nekako mi se cela briše kao na onim kamerama koje snimaju samo zadnjih par sati ili dana pa zbog toga oslobađaju prostor tj sve zabeleženo ranije. 

2020 mi je pak obeležena novim mtb-om kojim sam prošao kojekud gde nisam nikad ranije kročio i usput sam shvatio da je 100x bolje prvi put proći *bilo kuda* nego deseti put trčati ulicama po Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu. Odjednom bukvalno ne razumem onog starog Sebe koji je u tome nalazio nekog smisla. 

Doduše, da budem pošten, zadnjih godina sam već pribegavao drukčijem pristupu pa sam gledao da na svaki polumaraton dođem dan ranije i otrčkaram nekih sat vremena, unapred trasiranom stazom koju sam u Maps-ima brižljivo proučio i obeležio pa sam tako u sport i rekreaciju dodao i notu istraživačkog izbuđenja. Tamo gde nije moglo da se stigne puno unapred, nalazio sam staze za jutro nakon trke pa svejedno uspevao da otkrijem nešto novo i nepoznato. 

Možda je baš to "dan pre ili posle polumaratona" presudno u mom doživljaju ove Godine Korone jer mi je to otkrivanje novih predela ostalo kao motiv za trčanje i biciklu, a ispostavilo se da i ovde oko Valjeva imam nepoznatih budžaka baš kao i oko Poreča ili Samobora, samo nisu nikad došli na red da se upoznamo. I onda neko kaže da mu se život okrenuo naglavačke, a meni moj deluje 95% isti jer jednakom strašću zumiram mape i ucrtavam putanje od-do, i najveći problem je postao kako potrošiti pare koje bi otišle na benzin putarine smeštaj i startnine.


Nema komentara:

Objavi komentar