18 travnja 2021

a be ce beeee rejs pejs

PREPARING FOR A C-RACE
15km 650 D+, Divčibare mountain, 18th April.

naleteo sam na status od koleginice planinske trkačice i setio se kako sam ja nekad ovako bezuspešno pravio planove po važnosti trke pa sam onda i ja bio nekako puno važniji.
kad kažem da je neka trka za mene A-race, to je tako kul, imam neki svoj špic, brusim formu, pa imam B trke i C trke koje smo tada zvali trening trke, mada ovako zvuči kulije jelte.
koliko samo moraš biti iznad neke tamo C trke, hej.
gledaš je s neba kao soko.
u jatu A trka, gde ti je mesto, eto tu si cele godine, samo se povremeno spuštaš da kljucneš ono od čega žive obični smrtnici.

e sad to što sam rekao da sam bezuspešno pravio planove, to je jer sam se uglavnom razbio na svakoj trci, što ništa ne umanjuje od treninga, naprotiv.
nego sam samo džabe gubio vreme na nomenklaturu.
kao upravo i ova kolegica koja izdangubi silno vreme na gledanje u tablice treninga iako po svemu sudeći što sledi (neću vas smarati sa pola metra detalja) pravi jajklasičniji taper iliti sužavanje pred Trku, i tu su očigledno sve trke iste, jer zašto bi se neko pred C trku nešto bogzna štedeo i tempirao neki mali špic za nešto što je baš toliko nevažno.

jednom sam pročitao od vrhunskog trenera jednu veliku mudrost, on je to tako lepo i prosto sažeo u nekoliko reči " training is testing, and testing is training".
nakon svakog rutinskog treninga od lupam 5x1km ćeš videti u kakvoj si formi, i kako to izgleda u odnosu na prethodni put, dakle svaki trening je kontrola sama po sebi.
i svaki put kad odeš na ligu 5km da izmeriš u kakvoj si formi, ti si napravio odličan trening.
u prevodu, to je sve jedno isto.

jedina razlika je što ćeš sve treninge ići maksimalno do 90% napora a na trci ćeš ići sa 100%, a i to ne može drukčije jer za trening nikad nisi odmoran 100%, niti imaš razloga da se pola godine spremaš za trku koju ćeš ići sa 90%.
eto zato je ovo gore o C-race totalni promašaj u osećaju, jer ne verujem da postoji početnik, ma koliko napredan, koji će navodno umeti da trke otrči sa 94, 96, i 98% od onog A-race iliti olimpijade recimo.


ovako je juče bilo na bajku, a sad odoh na noge lagane jer me čeka jedna matine' proslava pred podne. naime zbog obaveza društvanceta smo rešili da kafu i tortu zakažemo u čudnom terminu, a meni to taman čučnulo da me malo povrati od trčanja.
prestala je i kiša, bogovima sam baš simpatičan ovih dana.

Nema komentara:

Objavi komentar