28 travnja 2021

treking liga i ostale kučine

upravo su objavili satnicu i staze kola vojvođanske treking lige na fruškoj gori, i sad me čačka ta ideja jer će postojati tri staze od 15.5 - 22.1 - 42.6km, sa 450 - 588 - 1367m uspona.
e sad ide matematika


dakle prosečan uspon (i spust) po kilometru je 58m za kratku stazu što znači da je prosečan nagib 5.8%, za srednju stazu je 5.3%, a za dugu stazu 6.4% što znači da je Duga osim što je najduža, ujedno i najteža.
verovatno će nekom srednja pasti lakše nego kratka, obzirom kolicna je razlika u dužini, a sa dodatkom dužine se smanji nervoza profila. evo upravo mi odgovaraju na komentar gde sam pitao za štapove, kažu da se isplati nositi ih ako se ide na dugu stazu. tačnije pitao sam isplati li se tegliti ih celim ostatkom staze, zbog najoštrijih uspona, koliko god da ih ima.

što se tiče štapova bio sam izuzetno zadovoljan kako sam prošao prošle godine na Kablaru, s tim da tada nije bilo vrućina pa mi nije smetalo što sam nosio one tanke molerske gumirane rukavice; tamo negde na startu sam lepo presekao dva štapa na 120cm i zaključio da su drveni dosta lakši od ovih alu koje imam, valjda jer osim alu cevčica imaju i one gumene rukohvate i čelične mehanizme za zavrtanje/produženje kao i amortizer.
s tim da sam tada računao da ću ih nakon prvog uspona samo ostaviti uz neko drvo, da posluže nekim drugim planinarima, a na kraju je ispalo da sam ih nosio sve do pola poslednjeg spusta, praktično do 4-5km pred cilj, jer su bili toliko lagani da mi uopšte nisu smetali.
a i spoljnji deo rukavice (nadlanica) se pokazao odličan za brisanje nosa.

Nema komentara:

Objavi komentar