07 siječnja 2013

božić (Živeo Cezar!)

Koji god je danas bio datum po kojem god kalendaru, trebalo je iskoristiti činjenicu da je neradan dan, državni praznik. Mnogi zloupotrebe onaj običaj da je "na Božić dobro nešto započeti" pa se tako događalo da tog dana tresnemo i najveću Dužinu, jer kad ćeš ako ne baš u danu kada 1) em ne ideš na posao a 2) em te kod kuće čeka pečenje :-)

Pre nekoliko godina sam trčao tog "25-og Decembra po Julijanskom Kalendaru" dužinu od 42km, i nakon nekog vremena slučajno to napomenuo Bokiju (Mariću), koji je odmah uskliknuo "pa i ja sam tog dana trčao dužinu 42km, na Adi!" :-) Da stvar bude zanimljivija on je valjda to išao 3h15 po ravnom, a moja je bila 3h16 sa 250m blagih uspona, dakle praktično smo otrčali isti trening u minut tamo-vamo. Razmišljajući o dve teme prelazim u treću no to ću zaustaviti, da bih završio prve dve koje su mi pale na pamet.


AC/DC

1) zar nije smešna činjenica da su od svih bendova baš AC/DC snimili pesmu "Hail Caesar!" koja veliča Julija Cezara, po kojem je Julijanski kalendar dobio ime? :-)
Naime AC/DC su poznati po svojim zvonima iz pakla, autoputu za pakao, đavolskim rogovima na kapama i \m/ slično, a baš pravoslavna crkva stoji ukopana u jednom od poslednjih rovova odbrane Julijanskog kalendara :-)

FACE/DC

2) jednom sam na pitanje o fejsbuku, tipa šta bih najviše voleo da mi se u životu ostvari što ima veze sa fejsom, odgovorio - da svi koji su mi tamo "prijatelji" (u tom trenutku sam ih imao 250-ak) i u stvarnom životu žive u mom gradu, i da možemo svakodnevno da se družimo, viđamo, treniramo zajedno, organizujemo žurke izlete lige trčanja koncerte karaoke i ostale gluposti.

To su dakle bile 2 stvari koje su mi pale na pamet kad sam se setio toga da je jedan prijatelj otrčao dužinu od 42km, baš kada i ja, na Julijanski 25.12. 

U Duhu te perverzne ideje da uputstvo kako "danas treba nešto započeti" moramo brže-bolje izokrenuti u "dovesti ga do krajnosti" (ako smem da NE upotrebim amerikanizam "dovesti do ekstrema"), jutros sam skicirao par kružića koje bih mogao da otrčim, u rasponu od 34-42km, a na kraju je sticajem okolnosti ipak ispao taj najkraći. Naime krenuo sam zajedno sa Lolom, pa smo se razdvojili kod Pivare nakon 3.5km za šta meni obično treba između 15-17 minuta a danas je trajalo 23 min. I kad god sam nakon tog "zajedničkog starta" nastavio da trčim sâm, to je bilo 10% sporije nego da sam krenuo solo od starta, i tako je trajalo do kraja. Jednostavno mi se neki unutrašnji osećaj tako pogrešno podesi, i ostanem bez svojih default-a. Pa je tako bilo i danas, nastavio sam nekom smešnom brzinom (?) i video da bi mi za onaj najveći krug trebalo oko 4 sata, što nisam bio siguran da je pametna ideja. 

Opet nisam nosio štopericu nego samo telefon kojim sam povremeno nešto slikao i usput pratio na displeju koliko je sati. Krenuli smo u 10:43 a vratio sam se u 14:01, što je total vremena napolju 3h18', a bez par kraćih zastajanja je netto 3h14' trčanja, za samo 34km! Doduše bilo je tu dosta uspona u drugom delu, bilo je dosta i makadama i preskakanja blata i baruština, no ipak je to sporije nego što ikada trčim. Jedino eto po snegu napravim takav prosek, no opet, danas sam se vratio kući sa osećajem da sam mogao još, i da nisam puno umoran. Doduše to će noge reći sutra ujutru, koliko ih je ovo potrošilo. Bez obzira na to sam ipak PRODUŽIO naj trening ove zime sa 2h50 na 3h14, što je povećanje za 14%. Možda je tako ipak pametnije nego da sam odmah lupio 4h trening, bez obzira koliko spor bio? Zima je tek počela, pa će biti još puno prilika za dugačka truptanja...

LAVINA KOTRLJAJUĆIH TEGOVA NA NOGAMA

Dans sam u nekom bunilu uzeo Bruks Glicerin koje na trčanju uvek zovem Bruks Ricinus i po pravilu mi treba par minuta da im se setim pravog imena. Što vreme više prolazi sve mi manje odgovaraju jer su mi jednostavno preteške, a ja uopšte nemam potrebu da trčim u gojzericama. Dok god se držim patika do 300g za brža trčanja i do 330g za sva ostala, sve mi fino ide, a kad god uzmem neke cokule od 370g ili nedajbože više, nešto me sitno zaboli. Nadam se da sam to zapamtio, utuvio, pre kupovine sledećih patika. Ili da ipak to uputstvo istetoviram na novčaniku, za svaki slučaj? Nakon 3km me je zabolelo stopalo odozgo tamo gde se vezuju pertle, a na 10km je nešto počelo da me žulja ispod dva mala prsta levog stopala, no kad sam skrenuo na makadam i pobegao uzbrdo to je prestalo ili ga se jednostavno više nisam setio do kraja trčanja.

Tako mi se na malo smešan način nastavio niz ovih poslednjih "prazničnih" trčanja, koja su bila dugačka 18-32-36-21-34km! Prosečno NGodišnje & Hail-Julije-vsko trčanje mi je trajalo 2h21'. Long live r'n'r !!! :-)

Nema komentara:

Objavi komentar