10 siječnja 2017

prazan pogodak


kad sam ugasio štopericu, glupi Pametni Sat je objavio da mi je od ovog trčanja potrebno 22 sata oporavka, što bi bio "pun pogodak" što se tiče opterećenja. e sad. možeš i da cepaš drva, i da plivaš, i da prenosiš džakove cementa, i da ti piše da će ti za oporavak trebati 22 sata, dakle do sutra u isto vreme starta, no to ne znači da ćeš zbog toga brže trčati na proleće.

koliko sličnosti ima između nošenja džakova i maratona, jednako toliko ima i između ovog bauljanja kroz sneg i maratona, otud doza ironije. jer postoji puno načina da nateraš sat da ti napiše da će ti trebati 22h za oporavak, i postoji jednako puno načina da nešto korisnije uradiš od još jednog proklizavanja po snegu od sat i nešto.

doduše, pitanje je koliko je uopšte moguće išta od tih "pametnijih" treninga otrčati na ovim temperaturama, na asfaltu po kojem pada sneg u vidu praha i koji se lepi za đonove, ili po betonskoj stazi u školskom dvorištu... zamišljam neke mlake deonice, neka ubrzanja... pokušavam da smislim nešto u svoju odbranu, da objasnim kako je to glupost, ali ipak nije. SVE što je brže od ovoga danas, bilo je bolje od još jednog truptanja u snegu.

čak da sam ostao u toploj sobi i vozio trenažer uz muziku, tek bi to bilo puno bolje, jer sam svih onih godina kada sam kombinovao trčanje i biciklu bio 10% brži na maratonima nego onih godina kada sam samo trčao i trčao insistirajući "kao mutav na telefon".

zašto sam opet otišao da uludo potrošim još jedan dan, nemam pojma. kao da ih imam previše na raspolaganju, a nemam ih. ima još 100-tinak dana do prvih polumaratona krajem marta. ako mi je važno da se približim brojki od 1h30, trebao bih što manje od tih preostalih 99 dana da prokockam.

ako mi je jedino bilo važno da dođem na vrh brda da bih ugledao kanjon reke Gradac, pa se okrenuo nazad neobavljenog posla jer je bilo maglovito, može se reći da se baš i nisam usrećio. ako su u pravu filozofi što kažu da je sreća ipak u putovanju a ne samo na cilju, onda sam većem delu današnjeg trčanja možda dao neki smisao.

kako sam se proveo na trčanju - 8/10
korist od treninga - 3/10
osećaj zamora - 5/10

2 komentara:

  1. 'ladno pivo posle treninga 10/10

    OdgovoriIzbriši
  2. pivo iz špajza se smrzlo na jedva +2°
    morao sam da čekam da se malo smlači
    osećaj ipak 9/10
    krivom kurcu i dlaka smeta

    OdgovoriIzbriši