13 srpnja 2021

na crveno slovo

juče sam pisao blog na crveno slovo a kažu da se tada ne radi ništa fizički pa se blog ujutru nije računao u prekršaj.
e onda je trebalo zameniti pomenutu gumu na bicikli.
pa sam našao nepostojeći trn, tačnije komad žičice, jednu licnu, koja se zabila u gumu, spoljnji deo je otpao i ništa se ne vidi na površini spoljašnje gume, no nekako sam napipao iznutra o čemu se radi, usput izvadio i vrh jednog trna koji je virio samo četvrtinu milimetra pa ne bi ni mogao da probuši unutrašnju ali za svaki slučaj, bolje da ga više nema na tom mestu.

jednom prilikom kada naiđem na veće oštećenje probaću pištoljem za vruće lepljenje da zakrpim i spoljašnju gumu, baš me zanima kako će to funkcionisati.

i dok sam menjao gumu, pomislim da bi bilo fino da očistim zupčanike na kojima se maltene blato uhvatilo od spoja masti i prašine.
dok sam skidao zupčanike primetim da se osovina ne okreće baš mekano nego onako pomalo zapinje.
rastavim konuse, izvadim osovinu, obrišem kuglice unutra i kad sam krenuo da vratim osovinu shvatim da nešto neće moći.
potrebno je dva šrafa zakontrirati, za to postoje posebni "ključevi za konuse" koji su onako uzani baš zbog toga, MEĐUTIM.
konus (ona užljebljena matica po kojoj klize kuglice) je podvučen pod disk od kočnice, i treba ga skinuti, e ali to je valjda jedini ključ koji nemam, za skidanje diskova iliti rotora kako neki kažu.

e sad kao da sam premalo radio na svetog petra, trebalo se doviti i omogućiti da se šraf zakontrira, jer u protivnom stegneš sve na mrtvo pa se točak ne bi ni okretao.
konus je crna matica skroz desno, levo na osovini je šraf, a u sredini je jedna šajbna malo deblja koja ih razdvaja:


i onda sam jelte na svetog petra upalio brusilicu (!) i napravio žljeb, ovaj na beloj šajbni u sredini, tu sam uglavio ključ za konuse taj tanki iz uvoda, i uspeo da zakontriram šraf.
ubacio sam belu campagnolo mast, nadam se da se shimano zadnja glava neće ljutiti jer su to najljući konkurenti na svetu.
nakon toga sam otišao na rikavery vožnjicu od par sati, pronašao par novih prečica, slikao se sa ovčicom a to ste već videli na fb u story-ju, i tako.
danas je novi dan, odmorio se nisam, naprotiv, ali šta ćeš, neće godišnji još dugo trajati pa se ne može previše ni odmarati, mora da se nastavi sa celodnevnim crkavanjem jer kako ga drukčije najpametnije iskoristiti.
ima ko je u ovoj kući zadužen za ležanje.



Nema komentara:

Objavi komentar